Tippeljen – melyik magyar családi vállalkozás szárnyal a legfényesebben...?

A legnagyobb családi vállalkozások listájának élbolya évről évre változott, idén is új család áll az élen: Mészárosék azonban akkora növekedést tudtak felmutatni egyetlen év alatt, mint még senki, ráadásul soha nem állt ilyen értékes cég az első helyen, és arra sem volt példa, hogy az első és a második között ekkora különbség legyen.

 

A csoport növekedése szempontjából még mindig politikai beágyazottsága, Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc szövetsége a kulcs.

 

Az elmúlt egy évben a konszolidáció mellett sem lassítottak, a további növekedés finanszírozásához pedig kapóra jön a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kötvényprogramja, vagyis újabb közpénzből finanszírozott eszközzel támogatják meg, hogy a tőzsdén jegyzett Opus Global – a család legértékesebb cége – vonzó alternatíva lehessen akár az intézményi befektetők számára is.

 

Tavaly az első volt, idén a második a Felcsuti Zsolt érdekeltségébe tartozó MPF Holding, mely több nagy fejlesztését zárta le idén. Rövidesen átadják a FÉG, a legmodernebb technológiát felvonultató új radiátorgyárat is.

 

A legnagyobbat Bige László és a Nitrogénművek bukta a Forbes becslése szerint, 56,9 milliárdot érhet most a péti komplexum (ebbe a szolnoki gyár nem tartozik bele, mert definíciónk szerint ez nem számít családi cégnek). A Nitrogénművek és az NZRT-Trade értékelésünk szerint az elmúlt években folyamatosan vesztett az értékéből, a péti gyár komoly veszteséget termelt idén, miközben a családfő ellen több nyomozás is folyik, vesztegetéssel is meggyanúsították.