Tibet mellett tüntettek az ellenzéki politikusok

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő, Tordai Bence a Párbeszéd országgyűlési képviselője és Cseh Katalin a Momentum politikusa mondta el véleményét.

 

Vasárnap a budapesti Kínai nagykövetség épülete előtt Szél Bernadett arról beszélt, hogy hatvan éve üldözték el Tibetből a Dalai Lámát és elfogadhatatlannak tartja, hogy azóta is megszállva tartja a területet a Kínai Népköztársaság. Az egykori hatezer kolostorból ma már csak fél tucat működik, és erőszakkal próbálják a tibetieket befolyásolni. Arra is van példa, hogy nyolc hónapos terhes nőket kényszerítenek abortuszra.

 

 

Cseh Katalin a tibetiek emberi jogainak fontosságára hívta fel a figyelmet. Megemlítette azt is, hogy a Fidesz ellenzékben még támogatta Tibet függetlenségének helyreállítását, most meg a Kínai Népköztársaság pénze fontosabb, sőt Orbán Viktor még arra is hajlandó a gazdasági együttműködésért cserébe, hogy a pekingi Tienanmen téren együtt koszorúzzon a párt elittel.

 

Tordai Bence kiemelte, hogy a pártja elkötelezett a tibeti nép függetlensége mellett, amit az is bizonyít, hogy amikor a Dalai Láma Budapesten járt, a politikusok közül csak Jávor Benedek és Szabó Tímea fogadta, akik ma a Párbeszéd tagjai. Azt is hozzátette, hogy az európai unió tagállamai önmagukban nem elég erősek, hogy szót emeljenek Tibetért, de együtt nagyobb nyomást tudnának gyakorolni a Kínai Népköztársaság vezetőire.

 

Ezt követően a politikusok felfújták festékszóróval a Free Tibet feliratot.

 

Kertész Z István/kép: Szél Bernadett fb. oldala