Tényleg jó ötlet most az első ajtós felszállási rend?

Az elmúlt időszakban egyre-másra jelentette be a főváros tömegközlekedését irányító cég, a BKK, az újabb és újabb autóbuszjáratokat, ahol egész nap vagy csak hétvégén az utasok csupán az első ajtón szállhatnak fel. Legutóbb a 30-as autóbusz-járatcsaládon vezették be ezt a korlátozást.

 

Megkérdeztük a BKK-t, hogy nem lenne-e célszerű, legalább most leállni ezzel az első-ajtózással?

 

A közlekedési vállalat válaszában arról értekezik, hogy az első ajtós felszállási rend növeli az utazás komfortérzetét, és a tömegközlekedés használata egyáltalán nem olyan veszélyes, mint mondjuk egy zárt térben való tartózkodás. Főleg azért mert a járműveken nem töltenek olyan hosszú időt az utasok és egyébként is, aki a tömegközlekedést választja, jobban ügyel a higiéniára.

 

A BKK válasza nem csak, hogy nem tűnik megalapozottnak, hanem újabb kérdéseket is felvet.

 

Gondolkodott-e már a cég menedzsmentje azon, hogy az első ajtóra korlátozott felszállás, mennyire akadályozza a jármű belsejében az egyenletes utaseloszlást? Vajon miben emeli az utazás komfortérzetét és minőségét, hogy a mindinkább berobbanó járványban mindenki ott tömörül a vezető mellett – legalább a felszálláskor? Vannak autóbuszjáratok, ahol egyhuzamban akár több, mint egy órát is utazhatunk (5-ös, 88-as járat),  és vannak átszálló utasok is. Miből gondolja a BKK menedzsmentje, hogy rövid ideig tartózkodnak az utasok a járműveken? A legmegkérdőjelezhetőbb mondat a válaszban, hogy a BKK utasai nagyobb hangsúlyt fektetnek a személyes higiéniára. Nem tudom, honnan veszik ezt, jó lenne a cég vezetőinek egy körutazás, mondjuk a 99-es és a23-as járaton, de sok hasonló útitervet is össze lehetne állítani.

 

A cég egyes munkatársaitól  - szigorúan csak nem hivatalosan - sikerült azt is megtudni, hogy igazából egyetlen indoka van az első-ajtós felszállási rendnek, a vélelmezett nagyobb bevétel, ám ez nem feltétlenül a felszállási rendből kifolyólag realizálódik, vagyis ha emelkedik összességében a beszedett viteldíj, az többnyire más feltételek miatt alakul így. Mindenesetre most az látszik, hogy a cég vezetését a járvány eszkalálódása ellenére csak a vélelmezett többletbevétel érdekli.

 

Kertész Z István