Tegyük tisztába a fogalmakat!

Minden weboldalnak szüksége van egy jó webtárhelyre és domain tárhelyre is, ami két különböző dolog, noha amikor valaki elindítja első weboldalát, gyakori, hogy mindkettőt ugyanattól a szolgáltatótól vásárolja meg. A weboldalak kapcsán felmerül még az SSL tanúsítvány fogalma is, erről kevesebben hallottak, illetve tudják, mire való. Nézzük meg, hogy mire szolgálnak az egyes szolgáltatások!

 

Mi a domain?

 

A domain hosting olyan szolgáltatás, amely domain neveket biztosít a weboldalak számára rendszerint éves előfizetési díj ellenében. Az Unas-nál nemcsak webáruház bérlésre van lehetőséged, domain nevet is regisztrálhatsz és tárhelyet is bérelhetsz hozzá. 

 

A különböző típusú domainek árai eltérőek lehetnek attól függően, hogy mennyire gyakori vagy ritka a domain név. A domain a látogatókat egy adott weboldalra irányítja, hasonlóan egy ház címéhez, a domainnevet írjuk a böngészőbe. Minden domainnek van egy megfelelő IP-címe, amely meghatározza a helyét az interneten.

 

A domainek szintek szerint vannak kategorizálva. A leggyakoribbak a legfelső szintű, az általános legfelső szintű és a másodszintű. Minden domain tárhelyszolgáltató, amely domain tárhelyet is kínál, rendelkezik felső szintű domainekkel, néhány általános felső szintű domainnel és néhány másodszintű domainnel.

 

A szokásos domain nevek a .hu, .com, .net, .org. Egyes legfelső szintű domainek, például az országkódos legfelső szintű domainek csak bizonyos országok webhelyeihez használatosak. 

 

A domain vásárlással mindaddig a tiéd lesz a domain tulajdonjoga, amíg az éves díjat fizeted. Webtárhely nélkül azonban nem lehet weboldalt létrehozni, a domain csak egy címet ad.

 

Mit kell tudni a tárhelyről?

 

A webtárhely egy olyan szolgáltatás, amely helyet biztosít a webhely összes fájljának tárolására. Ahhoz, hogy webtárhelyet vásárolhass, domainnel kell rendelkezni. Megvásárolhatod a webtárhely-szolgáltatótól, illetve másik szolgáltatótól is, a legjobb, ha külön tartod őket.

 

A webtárhelyeknek többféle típusa létezik: ingyenes, megosztott, menedzselt, vállalati, viszonteladói és dedikált. Attól függően, hogy milyen típusú webtárhelyet vásárolsz, különböző eszközök állnak majd rendelkezésre. 

 

A tárhelyre kerül feltöltésre a tartalommal megtöltött weboldal, ez tárolja annak valamennyi adatát, a kódokat, az adatbázisokat és a képeket, és azok innen töltődnek le a felhasználó számítógépére. 

 

Miért kell SSL tanúsítvány?

 

Az SSL a szerver és a kliens, vagyis a honlap látogatója közötti biztonságos, titkosított csatorna, amely a kényes információk, adatok védelmére szolgál, és meglétére a webcímben szereplő https:// előtag utal. A tárhely szolgáltatótól igényelhető, gyakran a csomagajánlat részét képezi. Szükség van rá SEO szempontból, illetve a bankkártyás fizetésekhez.