Tavaly 11 milliárd ment Kárpátaljára – most hatmilliós kazánért koldul egy gyermekotthon

Pontosabban a világsztárra kíváncsi 60 000 rajongóját szólította meg, hogy őket keresi mindössze 100-100 forintos adományért, hogy a gyermekotthon lakói ne maradjanak fűtés nélkül a télen – 6 millió forintot tervezett összegründolni még a hideg idő beállta előtt a fűtést biztosító kazánra:

 

„Keresem azt a 60 000 embert, aki tegnap ilyenkor kinn volt az Ed Sheeran koncerten. Szeretnék mindenkitől kérni 100 forintot! Ha mindenki utalna egy százast, akkor a kárpátaljai nagydobronyi gyermekotthonban idén télen is lenne fűtése annak a 75 lánynak, aki ott nő fel. A kazánjuk felmondta a szolgálatot, pont 6 millió forintot kell összegyűjteni ahhoz, hogy azok a gyerekek, akik akár évekig az utcán, kartondobozban éltek ezen a télen ne fàzzanak. Megosztással segíthetsz megtalálnom őket!” – ezzel a felhívással indult útjára a szívszorító és önzetlen kérés.

 

Miután a méltán tiszteletreméltó kezdeményezést az internetes felületek mellett lelkesen felkarolta a főként jobboldali média egy része is a Mandinertől a Kossuth Rádióig, kis túlzással napi szinten szívszorító beszámolókkal tudósítva a várt, gyarapodó s végül a tervezettnél is magasabb, 8 milliós összeg összegyűléséről, némi hiányérzetünk maradt a kezdeményezők káprázatos és méltán megérdemelt sikere mellett.

 

Ugyanis.

 

Tavaly 90,2 milliárd forintot kapott a központi költségvetésből a főként a határon túli támogatások elosztásáért felelős Bethlen Gábor Alap, illetve kezelője, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. (BGA). Ebből 75 milliárdot osztottak ki egyedi elbírálással.

 

A Hvg.hu adatai szerint mindebből a nagyja, 44 milliárd Erdélybe vándorolt – Kárpátaljára 10,6 milliárd.

 

Mivel külhoni politikai pártot direktben nem támogathat a magyar kormány, ezek az összegek oktatási, egyházi, civilszervezetek számláin landolhattak.

 

Kérdésünk: miként történhert, hogy a magyar állam, azaz a mi 10,6 milliárdunkból, ha már a megkérdezésünk nélkül osztogatják, legalább a látszat kedvéért miért is nem telik ki egy hatmilliós kazán télre, fűteni egy gyermekotthonba, ha már ehhez hasonló célokra hazudja az Orbán-kormány az akár bújtatott szavazatvásárlásra szánt milliárdjainkat...?

 

Egyszerűbben fogalmazva: kedves kárpátaljai (erdélyi stb.) nemzettestvéreket (meg)vezetők – de hol a lóvé...?!

 

(forrás: szabadhir.hu; kép: Lélfai Koppány, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója, Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes és Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára éppen átvág)