Szlovénia tesztet kér a horvátoktól, rekordszámú új beteg Bulgáriában

A portál értesülése szerint szlovén kormány döntése szerint Horvátország, Csehország és Franciaország lekerül a biztonságos országok listájáról, miután ezen országokban az elmúlt két hétben nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma.

 

Ezen országok állampolgárainak meg kell indokolniuk, miért akarnak Szlovéniába utazni. Ez lehet üzleti vagy más gazdasági érdekeltség, vagy mert ott ingatlanuk van. A nem uniós állampolgároknak Szlovéniában két hét karanténba kell vonulniuk.

 

Szlovéniában harminc újabb esettel 1679-re nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma, ez a növekmény az egy nappal korábbinak a duplája. Új halálesetet ugyanakkor nem regisztráltak az országban, a járvány halálos áldozatainak száma így 111 maradt. A diagnosztizált betegek közül mindössze hatan vannak kórházban, közülük senkit nem ápolnak intenzív osztályon.

 

A szomszédos Horvátországban a válságstáb jelentése szerint csütörtökön 86-tal nőtt az új fertőzöttek száma, elérve a 3094-et, és egy új halálesetet regisztráltak, így a járvány áldozatainak száma 113-ra nőtt.

 

A fertőzések száma június közepén kezdett növekedni, azt megelőzően egy hónapig nulla és három között volt az új megbetegedések száma. Az első fertőzés négy hónappal ezelőtti megjelenése óta 3094 beteget nyilvánítottak gyógyultnak.

 

Rekordszámú, 182 új beteget jelentettek az elmúlt 20 órában Bulgáriában, ahol így 5497-re nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma.

 

A koronavírus-járvány súlyosbodása miatt rendkívüli helyzetet hirdettek pénteken Belgrádban. Hétfőtől szigorúbban ellenőrzik a védőmaszk viselését, és büntetésre is számíthatnak azok, akik nem hordják.