Szlávik János: Egészen biztos, hogy valamit tenni kell, ha tovább romlik a helyzet

Folyamatosan emelkedik a koronavírus-fertőzés miatt kórházban lévők száma, de kevesebben vannak, mint az előző év azonos időszakában – mondta Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezető főorvosa kedd reggel az M1-en. A szakértők szerint novemberre vagy decemberre érheti el a csúcsot a negyedik hullám.

 

A koronavírus delta variánsa sokkal fertőzőbb, mint az eddigi változatok, ezért nehéz megjósolni, hogy miként alakul majd a járvány – idézte Szlávikot az MTI. Feltételezése szerint novemberre vagy decemberre érheti el a csúcsot a negyedik hullám. Hangsúlyozta, most az oltás azért is fontos, mert, aki azt megkapta, sokkal kisebb valószínűséggel adja tovább a fertőzést. Ráadásul az oltással – 80-90 százalékban – meg lehet akadályozni a betegség súlyos lefolyását – tette hozzá.

 

Arra a kérdésre, hogy szükség lesz-e Magyarországon újabb óvintézkedések bevezetésére, azt válaszolta: „egészen biztos, hogy valamit tenni kell”. A járványügyi adatokból kiindulva, ha a pandémia tovább súlyosbodik, akkor valamit csinálni kell, ahogy Európa több más országában tették – tette hozzá.

 

Az elmúlt 24 órában 3125 új koronavírusos megbetegedést igazoltak szerda reggelre Magyarországon – csaknem kétszer annyit, mint egy nappal korábban, akkor 1701-en kapták el a vírust.

 

A fertőzöttek száma ezzel 855 339 főre nőtt a pandémia kezdete óta hazánkban – egy hét alatt 16 423-an betegedtek meg koronavírusban –, míg az aktív betegek száma 28 257-re emelkedett. Jelenleg 1798 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 197-en vannak lélegeztetőgépen – derül ki a kormányzati tájékoztató portál adataiból.

 

Meghalt 36 ember koronavírusban, az elhunytak száma így 30 647 főre emelkedett, és az elmúlt egy hétben 199-en vesztették életüket a járvány következtében.