Szijjártó Lukasenka ellen tüntetett 2006-ban

A mai külügyminiszter akkor még a Fidelitas elnökeként összehívta minden parlamenti párt ifjúsági szervezetét, és közösen demonstráltak a szabadságjogok lábbal tiprása ellen - írja a 444. A portál felidézi az MTI tudósítását a 2006. március 27-ei rendezvényről. A hírben az elsőként idézett megszólaló Szijjártó Péter, a Fidelitas elnöke és a Fidesz szóvivője volt.

 

„Ma Európában is vannak olyan helyek, ahol diktátorok két lábbal tapossák az emberi szabadságjogokat” – mondta a demonstráción Szijjártó Péter, és hozzátette: „A magyar fiatalok nevében felszólítjuk a fehérorosz vezetést, hogy mihamarabb vessen véget a jogsértéseknek.”

 

A 2006 márciusában tartott belarusz elnökválasztás is olyan volt, mint az idei, csak akkor a Fidesznek erről egészen más volt a véleménye. A hivatalos adatok szerint Aljakszandr Lukasenka 2006-ban is fölényesen győzött, 84 százalékkal. A választás nyugati megfigyelők szerint nem volt tiszta, az eredmény kihirdetése utáni napokban ezrek tüntettek Minszkben. A belarusz hatóságok pedig akkor is brutálisan léptek fel, szétverték a tüntetőket, sokan börtönbe kerültek, halálos áldozat is volt.

 

Szijjártó a közmédia Nap-kelte című műsorában akkor megdöbbentőnek nevezte, hogy tüntetőket terroristának lehet nevezni csak azért, mert összegyűlnek, hogy egy választás tisztaságát számon kérjék. Szerinte a XXI. században ez nem elfogadható. „Arról van szó, hogy emberek szabadságát korlátozzák, fiatal embereket csak azért börtönbe visznek, mert kimennek egy utcára, élve a demokratikus joggal, ami a szólásszabadsághoz, véleménynyilvánításhoz, vagy a gyülekezéshez kapcsolódik.”

 

Idén viszont Orbán Viktor és Szijjártó Péter Minszkbe látogatva már azt képviselték, hogy a két ország sokkal közelebb van egymáshoz, mint gondolni szoktuk.

 

(forrás: hirklikk.hu)