Szeptembertől a csecsemőknek is kell személyi a magyar szálláshelyeken

Némi halogatás után a legújabb dátum szeptember 1-je – elvileg akkortól varrják a koronavírus-válsággal és munkaerőhiánnyal súlyosan érintett szálláshely-szolgáltatók nyakába a kötelezettséget, hogy érkezéskor egy okmányolvasóval fényképezzék le a vendégek iratát, és ezt töltsék fel a Vendég Információs Zárt Adatbázisba (VIZA).

 

Kivétel nincs, a legkisebb szálláshelynek is adatot kell szolgáltatnia, a legkisebb vendégekről is, azaz a csecsemők okmányát is be kell mutatni.

 

Bár bő két hónap múlva startol az okmányszkennelés, még számos olyan részletkérdés akad, amelyek miatt a szálláshelyek egyelőre nem tudják, miként felelhetnének meg az új kötelezettségnek. Olvasónk ugyanakkor az adatszolgáltatást beavatkozásnak érzi a magánéletébe, és aggódik, vajon ki mindenki pillanthat majd bele a nyilvántartásba – írja a 24.hu.

 

Eredetileg januártól akarták bevezetni az új adatszolgáltatási kötelezettséget, majd áprilisra tolták – most szeptember 1. a céldátum. Minden magyarországi szálláshely-szolgáltató köteles lesz ekkortól csatlakozni a VIZA-rendszerhez, és az okmányolvasó segítségével minden vendég személyes iratát le kell majd fotózniuk, illetve fel kell tölteniük.