Szenteste is közlekednek a HÉV-ek, az információk szinte követhetetlenek

Ha valaki legalább két évet elvégzett már – mondjuk a Műegyetemen, akkor ki tudja számolni, hogy karácsony este mikor járnak a vonatok és az azt üzemszünetükben pótló autóbuszok. A többieknek meg marad a találgatás.

 

Két honlapot nézegettünk a BKK-ét és a MÁV-HÉV-ét. Mind két közlekedési társaságot kerestük telefonon is, de semmit nem tettek a helyzet, az egyértelmű információk közzététele érdekében.

 

Egyrészt örvendetes, hogy ha ritkán is, de járnak a HÉV szerelvények december 24-én este, egészen az éjfél körüli szokásos üzemzárásukig. Azonban csak a H6-os HÉV utazóközönsége látja egyértelműen, állomásokra és megállóhelyekre lebontva, hogy mikor jön a várva várt szerelvény. Persze itt a legritkább, átlagosan két órás a járatkövetés, de a BKK honlapjának menetrendi táblázatából könnyen kiolvashatók a vastag háttérrel kiemelt menetrendi oszlopok. Eszerint a Közvágóhídtól 17.35-től 23.35-i, míg Ráckevéről 16.13-tól 22.13-ig, az egyébként is szokásos üzemzárásig 120 percenként járnak a vonatok. Természetesen az éjszakai vonatpár ez alkalommal nem közlekedik.

 

A H5-ös HÉV-nél a BKV honlapja csak a két végállomástól sorolja fel a december 24-én este közlekedő szerelvényeket. A Batthyány térről Szentendrére 18.18-tól 0.21-ig 60 percenként indul egy-egy szerelvény.

 

Szentendréről 18.32-től 23.32-ig  szintén óránként indulnak a vonatok.

 

A legnehezebb tájékozódni a H8-as gödöllői és a H9-es csömöri HÉV-vek menetrendjéről, itt a BKK honlapján semmi útbaigazítás nem található és a MÁV-HÉV honlapján is csak a végállomási indulások, illetve egy nagyon homályos utalás arra, hogy átszállással Csömörre is el lehet jutni. Alapból az Örs vezér teréről 16.48 után, míg Gödöllőről 17.54-et követően az üzemzárásig (valószínűleg 22.54-ig) 60 percenként indulnak a szerelvények, amelyekhez a csömöri járat is csatlakozik.

 

Az meg végképp nincs feltüntetve, hogy az egyébként is csak a HÉV éjszakai üzemszünetére rendszeresített autóbuszjáratok miként közlekednek ezen az estén. Értesüléseink szerint, mivel a HÉV-vek járnak a saját üzemidejükben, ezért a 943-as autóbusz Békásmegyer és Szentendre, valamint a 992-es autóbusz Cinkota és Gödöllő között csak a szokásos, az éjfél után meghirdetett menetrendjük szerint közlekedik, tehát az előző évi gyakorlattól eltérően a délutáni és esti órákban nem jár.

 

A H7-es HÉV, ahogy a legtöbb budapesti felszíni járat, már délután leáll és helyette az egész útvonalát lefedő 979-es autóbuszokkal lehet utazni másnap hajnalig.

 

A gödöllői és a szentendrei HÉV belső szakaszával párhuzamosan közlekedő, szokásos éjszakai autóbuszok, mint például a 923-as vagy a 908-as már délutántól közlekednek egészen másnap hajnalig. Tehát ez a párhuzamosság szenteste is megmarad.

 

Kertész Z István/fotó: Joó Ádám