Szénné égette Orbánt a távozó szlovák diplomata

A nagykövet szerint is van ráhatása egymásra az üzletnek és a politikának, ott – a nyugati modell szerint – az üzletemberek a választások előtt a támogatásaikkal próbálják előfinanszírozni a pozíciókat, politikai befektetéseket eszközölnek. Úgy látja azonban, hogy Magyarországon azonban máshogy van: Orbán Viktor teljesen centralizálja a hatalmát, ő dönti el, kiből lehet oligarcha és kiből nem. Kácer szerint ez a berendezkedés az oroszországi helyzethez hasonló.

 

A Budapesten öt évet eltöltött diplomata azt mondja, "Orbánra úgy néznek, mint egy forradalmárra. Nem egy szokványos politikus, de egy olyan, akinek kialakult képe van a jövőről, azt is hiszi magáról, hogy egy próféta, egy fényhordozó." Sajnálatos azonban, hogy erősen centralizálja a hatalmat, autokrata ambíciókkal bír.

 

A magyar demokrácia mai állapotában Kácer szerint nem biztos, hogy megfelelne az uniós csatlakozás jogállami feltételeinek. A magyar gazdaságról pedig azt mondta, hogy mára a szlovák is lehagyta, arra pedig, hogy a tagállammá válás óta egy százalékkal tudta megközelíteni az uniós átlagot, Románia is képes volt.

 

A nagykövet arról is beszélt, hogy bár Orbán azt állítja, hogy a visegrádi országok mentik meg a kontinenst az erkölcsi hanyatlástól, ő nem látja, honnan származhatna ez az erkölcsi felsőbbrendűség. "Szlovákia számára feltétlenül fontos, hogy az unió egységes legyen. Abszolút kényelmetlen Szlovákiának, ha akadályt épít Nyugat és Közép-Európa közé. Az unió nem épülhet fel úgy, hogy vannak a V4-ek és a többiek" – magyarázta.

 

A sorosozós kampányról is kérdezték, mire Kácer úgy válaszolt: "ha valaki azt hiszi, hogy egy 90 éves nagypapának – még ha gazdag is – bármilyen ördögi terve van a világ leigázására, az inkább pszichiátriai látlelet, mint sem valami, aminek köze lenne a valósághoz".