Számháború: 2,5 millió helyett 3,5 millió oltott ember kellene a biztonságos nyitáshoz

Ha az oltottak száma eléri a 2,5 milliót, akkor egy héten belül kinyitnak az iskolák és az óvodák – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a kormányinfón. Ígérete szerint a nyitást megelőzően a tanárok, óvónők és bölcsődei dolgozók is megkapják az oltást.

 

A 168.hu által megkérdezett Duda Ernő virológus professzor szerint azonban a 2,5 millió beoltott még mindig nem elég ahhoz, hogy jelentős eredményt érjünk el az új megbetegedések visszaszorításában. Arra azonban elegendő, hogy a halálozási arány jelentősen csökkenjen. A fertőzöttek számát akkor lehetne szerinte a felére szorítani, ha egymillióval több oltott embernél nyitnának ki az iskolák.

 

- Ha 3,5 millió oltottnál ígéri ugyanazt a kormány, akkor azt lehetne mondani, hogy a felére csökken a megfertőzhető embereknek a száma. Nem nullára, felére! Tehát ez azt jelenti, hogy miután tavaly a vírus alapváltozata 2-3 embert tudott megfertőzni most a brit variánsnál ez az érték körülbelül a duplájára fölment. Vagyis most annyira tud terjedni majd a járvány, mint amennyire terjedt tavaly ősszel – fejtette ki Duda Ernő.