Súlyosbítás: Életfogytiglanra ítélték a szerb háborús bűnös Karadzic-ot

Az egykori Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék 2016 márciusában negyven év börtönre ítélte Karadzicot, akit az ellene felhozott tizenegy vádpontból tízben bűnösnek talált, és kimondta, hogy Karadzic a srebrenicai mészárlásért is felelős, amelyben a boszniai szerb erők mintegy nyolcezer muzulmán férfit és fiút gyilkoltak meg.

 

A magát ártatlannak valló Karadzic fellebbezett a döntés ellen. Ügyvédei az ítélet enyhítését követelték, míg az ügyészség szerint abban a vádpontban is bűnös népirtásért, amely alól két évvel ezelőtt felmentették, és életfogytig tartó börtönbüntetés kiszabását kérte.

 

A boszniai szerb elnöki tisztséget 1992-től betöltő Radovan Karadzic ellen már 1995-ben vádat emeltek, ám ő éveken át bujkált. Csak 2008-ban sikerült elfogni Belgrádban, majd kiadták Hágának, ahol a következő évben kezdődött ellene eljárás.

 

Az ügyészek szerint mindaz, amit Karadzic a háború évei alatt művelt, a hágai testület elé került valaha volt legsúlyosabb, ugyanahhoz a személyhez köthető bűncselekmény-sorozat.