Simicska: Egy birodalom bukása

Az üzlet részletei titkosak, így nem tudni, mennyi volt a vételár, de a Népszava arról ír, hogy több tíz milliárdos bizniszről lehet szó. A lap úgy tudja, Nyerges kedden többször beszélt telefonon Vörös Józseffel, Orbán Viktor egyik bizalmasával, egyben Mészáros Lőrinc ügyvédjével, ebből pedig arra következtet, hogy a Simicska-birodalom eladása mögött egy Orbán Viktorral kötött háttéralku állhat.

 

A lap szerint az alku tárgya az lehetetett, hogy Simicskától megfelelő áron megveszik az – egyébként hanyatló – érdekeltségeit, az oligarcha pedig visszavonul.

 

A 444.hu szintén arról ír, hogy születhetett valamiféle megállapodás Orbán és Simicska között, Orbánnak ugyanis az volt a legfontosabb, hogy Simicska kezében ne maradjon semmilyen eszköz, amivel politizálni tud, de a pénzét megtarthatja.

 

A lap szerint valamikor ősszel Mészáros Lőrinc, vagyis a miniszterelnök köreinek kezébe kerülhet a Simicska-birodalom, Nyerges Zsolt ugyanis nekik fogja átjátszani.

 

A rejtélyes tranzakció minden bizonnyal érinti a Hír TV létét is, mivel maga a média közvetlen konkurenciát jelentene a Mészáros-féle ECHO TV-nek.

 

A legnagyobb talány a piacvezető Index hírportál sorsa. Az Indexet 2017-ben előbb megvásárolta Spéder Zoltán tulajdonostól egy Simicska Lajoshoz köthető vagyonkezelő, majd átruházta a tulajdonjogot a Magyar Fejlődésért Alapítványra, épp azért, hogy a lap függetlenül működhessen tovább.

 

A Nyerges-Simicska üzlet után azonban megint szárnyra kaptak a találgatások, hogy mi lesz az Index sorsa.