Saját diákjai követelik a szexuális zaklatással vádolt színházrendező felfüggesztését

A színművészeti hallgatói önkormányzatának egyik tagja a Blikknek úgy nyilatkozott, hogy az egyetemen fórumot hívtak össze a helyzet megvitatására. A hallgatók petíciót fogalmaztak meg, Marton felfüggesztését követelik, ameddig be nem bizonyosodik bűnössége vagy ártatlansága.

 

A Színház- és Filmművészeti Egyetem honlapján egy hosszú közleményben jelent meg a vezetőség állásfoglalása, amiben amellett foglalnak állást, hogy nem foglalnak állást a botránnyal kapcsolatban:

 

"Az egyetem Szervezeti és Működési Rendjében bármilyen visszaélés, etikai vétség vizsgálatára rendelt szerv az Etikai Bizottság. Feladata és hatásköre: az emberi méltóság és alapvető emberi jogok, továbbá az Egyetem jó hírnevének megőrzése érdekében ellenőrzi az etikai normák megtartását, ezzel összefüggésben az Egyetem Etikai Kódexében foglalt feladatokat ellátja, így különösen: az etikai normák megsértőjével szemben etikai szankciókat foganatosíthat az egyetemi nyilvánosság igénybevételével, továbbá javaslatot tehet az Egyetem vezetőinek fegyelmi eljárás lefolytatására.

 

Ugyanakkor a jogszerűség abban is megnyilvánul, hogy: nem lépjük, nem léphetjük át a jogkörünket, nem nyomozunk, nem ítélkezünk (az SZFE felsőoktatási intézmény, és nem hatóság) minden konkrét esetet egyedileg kezelünk, biztosítva az ártatlanság vélelmét.

Különbséget kell tenni a konkrét személyeket is érintő kérdések, konkrét ügy/ügyek, illetve általánosságban a zaklatás, mint jelenség értelmezése között.

 

Az egyedi esetekben egyedileg kell eljárnunk. A közvéleményt érdeklő, konkrét kérdésre vonatkozóan két állítás áll szemben egymással, az egyik szerint megtörtént a zaklatás, a másik szerint nem. Sem hatásköre, sem joga, sem lehetősége nincs az egyetemnek arra, hogy eldöntse, melyik felel meg a valóságnak a két, egymásnak ellentmondó állítás közül. Mindaddig, amíg független hatóság nem állapít meg jogsértést, az egyetemnek nincs joga lépni az ügyben. Ugyanakkor evidencia, hogy bármilyen bizonyítást nyert jogsértés vagy erkölcsi vétség esetén az elkövetővel szemben az egyetem a megfelelő szankciókat alkalmazza.

 

Ami a zaklatás kérdését általánosságban illeti, azzal kapcsolatban az egyetem álláspontja határozott. Elítéljük az emberi méltóság bárminemű megsértését, a hatalommal való visszaélés és a bántalmazás minden formáját. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy bárki, aki bármiféle hatalommal rendelkezik, azt ne az általa vezetettek érdekében tett felelős munkavégzésre, hanem saját önös céljai, vágyai kielégítésére használja."