Republikon: Orbán ismertebb, de Márki-Zay népszerűbb

A Republikon Intézet felmérte a miniszterelnök és ellenzéki kihívója, Márki-Zay Péter helyzetét: Orbán ismertebb, de Márki-Zay népszerűbb, és valamennyi társadalmi csoportban kevésbé elutasított, mint a miniszterelnök. A bizonytalanok körében dupla annyian kedvelik az ellenzéki kormányfőjelöltet, mint a Fidesz elnökét – írja a Telex.

 

Az októberi kutatás szerint a Fidesz támogatottsága 2 százalékpontot esett a teljes népesség körében, 34-ről 32 százalékra. A DK szintén 2 százalékponttal gyengült, jelenleg 12 százalékon áll, továbbá a Jobbik és az MSZP is egy-egy százalékpontot vesztett, így a Jobbik 9, az MSZP 5 százalékon áll a teljes népesség körében. A Momentum támogatottsága továbbra is 7 százalék.

 

A bizonytalanok aránya pedig 22 százalékról 24-re nőtt.

 

Orbán Viktort többen ismerik, mint a hódmezővásárhelyi polgármestert; a jelenlegi kormányfőről a megkérdezettek 88 százaléka tudott véleményt alkotni, míg Márki-Zayról csak 71 százaléka.

 

A válaszadók 55 százaléka nyilatkozta, hogy kedveli Márki-Zay Pétert, és csak 43 százalék azt, hogy kedveli Orbán Viktort. A bizonytalan szavazók körében Orbán Viktor népszerűsége 33 százalék, Márki-Zay Péteré viszont 66 százalék.

 

Ez utóbbi azért fontos adat, írja a Telex, mert a bizonytalan szavazók köre a választás szempontjából kiemelt fontosságú, hiszen a szoros választási versenyben a pártot nem választók megszólítása a jelöltek egyik legfontosabb feladata.