Rákay Philip szerényen nyilatkozott önmagáról, szerinte a hazának szüksége van rá

Terjedelmes interjút adott az NLC-nek Rákay Philip a Most vagy soha című, Petőfiről szóló film egyik producereként. Sok egyéb érdekesség mellett elárulta: nem hiszi, hogy Orbán Viktor elmegy a március 13-i bemutatóra, de azt tudja, hogy a miniszterelnök szereti a filmeket és színházba is szeret járni, csak kevés ideje van rá – idézi a Telex.

 

Rákay Philipet egyébként zavarja, ha a Most vagy sohát kurzusfilmnek tartják. "Amikor a Kincsem készült, eleinte azt is kurzusfilmezték, mert a Vajna-éra legdrágább filmje volt, pedig Herendi Gábornak annyi köze van ehhez a kurzushoz, mint nekem a harangöntéshez" – reagált. Mindenesetre reméli: a Most vagy soha! olyan film lesz, amit „majd húsz, harminc vagy negyven év múlva is lead majd a tévé a nemzeti ünnepen.

 

Kiderült még, hogy Rákay a Testről és lélekről-t nem szerette, de A Saul fiának szerinte volt küldetése: felrázta és felpofozta az embert – fogalmazott érzékletesen. A producer egyébként úgy tapasztalja, hogy rengetegen figyelnek a mondandójára a közösségi médiában, és érték ugyan fenyegetések, de azt érzi, hogy a hazának, a nemzetnek, a jobboldalnak szüksége van rá, ezért folytatja, amit elkezdett.

 

Arra a kérdésre, hogy megosztó személyiségként nem tartja-e furcsának, hogy éppen ő készít filmet Petőfiről, Rákay azt válaszolta, hogy a filmben nincs aktuálpolitikai mondat, az ő neve csak a stáblistán tűnik fel, és nem őt kell bírálni, hanem a produktumot.

 

„Szeretnék mindenkit megnyugtatni: a 12 pontból nem húztam ki a sajtószabadságról szóló részt, pedig ezt az ügyet épp az ellenzék próbálja a zászlajára tűzni – hogy okkal vagy ok nélkül, abba most ne menjünk bele” – mondta.

 

Rákay Philipet egyébként zavarja, ha a Most vagy sohát kurzusfilmnek tartják. „Tudom, gyermeki naivitás részemről azt gondolni, hogy az ember várhat bármiféle méltányosságot a közélet szereplőitől. Amikor a Kincsem készült, eleinte azt is kurzusfilmezték, mert a Vajna-éra legdrágább filmje volt, pedig Herendi Gábornak annyi köze van ehhez a kurzushoz, mint nekem a harangöntéshez. Nálunk mindenkire rámondanak mindent, de miután több mint 450 ezren nézték meg a Kincsemet moziban, hirtelen mindenki elhallgatott” – mondta az egykori zenetévés, aki reméli, hogy a Most vagy soha! olyan film lesz, amit „majd húsz, harminc vagy negyven év múlva is lead majd a tévé a nemzeti ünnepen, és bármikor megnézhető lesz az akkor éppen aktuális streamingszolgáltatónál”.