Putyint tartják Navalnij gyilkosának

A brit miniszterelnök szörnyűségesnek nevezte a tragédiát. "Alekszej Navalnij az orosz demokrácia legádázabb szószólójaként egész életében hihetetlen bátorságról tett tanúbizonyságot" – hangsúlyozta Rishi Sunak.

 

Európai Tanács elnöke egyedül az orosz rezsimet tartja felelősnek Alekszej Navalnij haláláért. Charles Michel szerint Navalnij a szabadság és a demokrácia értékeiért harcolt, és eszméiért meghozta a végső áldozatot.

 

Gyurcsány Ferenc szerint Putyin megölte ellenfelét, az orosz ellenzék vezetőjét, Alekszej Navalnijt. A DK elnöke kijelentette, hogy az orosz elnök gyilkos. Hozzátette, Navalnij politikai gyilkosság áldozata, egy jobb Oroszország ügyének mártírja lett.

 

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta, arcpirító szégyen, hogy a mai magyar kormány egy gyilkos szörnyeteg barátjává szegődött, annak kitartottja, kézben tartott ügynöke lett. Az orosz elnökkel való kapcsolatában a magyar kormányfő szuverenitásának maradéka is elveszett. Majd bejegyzését azzal zárja, ha tudni akarjátok, hogy milyen egy gyilkos barátjának lenni, kérdezzétek meg a magyar kormányfőt.

 

Donáth Anna, a momentum elnöke szerint Navalnijt nem tudták megtörni, nem tudták megfélemlíteni, így meggyilkolták. Koncepciós per és az iszonyatos börtönkörülmények végeztek vele – hangsúlyozta az ellenzéki politikus. Kijelentette, hogy Navalnij gyilkosa Vlagyimir Putyin, és az illiberális Oroszország.

 

Orbán Viktor magyar miniszterelnök mindezidáig nem reagált Navalnij halálhírére.

 

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő kifogásolta, hogy még a halottkémi vizsgálat sem készült el, de a Nyugat máris az ellenzéki politikus meggyilkolásával vádolta meg Moszkvát.