Putyin megfenyegette a Google-t

Az orosz tömegtájékoztatási és távközlési hatóság (Roszkomnadzor), a Központ Választási Bizottság, a főügyészség és a Szövetségi Monopóliumellenes Szolgálat az orosz parlamenti felsőház államszuverenitás-védelmi és a belügyekbe való beavatkozás megelőzésében illetékes ideiglenes bizottságának keddi ülésén számolt be a Google-hoz intézett figyelmeztetésekről.

 

"Tudomásunk van olyan esetekről, amikor a Google népszerű szolgáltatásai és eszközei akadálymentesen válnak olyan felületté, amelyen olyan törvényellenes tartalmakat helyeznek el, amelyek közvetlenül megsértik az orosz választási törvény normáit" - idézte Vagyim Szubbotyint, a Roszkomnadzor helyettes vezetőjét több orosz hírügynökségek.

 

Szubbotyin szerint a Google tulajdonában lévő YouTube videómegosztó több mint 40 szakosított csatornája buzdít folyamatosan az orosz törvények megsértésére.

 

Mint mondta, a Roszkomnadzor több külföldi céghez, köztük a Google-hoz intézett figyelmeztetést, amely szerint megengedhetetlen, hogy eszközeiket Oroszországban törvénytelennek tekintett tevékenységhez bocsássák rendelkezésre.

 

Alekszandr Kljukin, a Központi Választás Bizottság tagja közölte, hogy az általa képviselt testület Larry Page-hez, a Google-t birtokló Alphabet vezérigazgatójához intézett levelet, amelyben felvilágosította őt a választási törvény egyes rendelkezéseiről.

 

"Arról van szó, hogy értesüléseink szerint Navalnij úr reklámeszközöket szerez be a Google-nál, hogy a YouTube-on Google-reklámban tájékoztatást osszon meg a szeptember 9-én, a választás napján megatartandó, politikai jellegű tömegrendezvényről" - mondta Kljukin.