Publicus: vezet az ellenzéki összefogás a Fidesz előtt

Az összes megkérdezett 40 százaléka támogatná az ellenzéki szövetséget (DK, Momentum, MSZP–Párbeszéd, Jobbik, LMP) a Fidesz pedig 37 százalékra számíthatna egy most vasárnapi választáson. 22 százaléknyian egyelőre bizonytalanok, vagy nem akarnak választani, míg a Kétfarkú Kutya Párt 1 százalékon áll – ezek a Publicus Intézet legfrissebb, a Népszava számára készített felmérésének eredményei.

 

Az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek népszerűségi versenyét még mindig Karácsony Gergely vezeti, pedig a budapesti főpolgármester továbbra sem jelentette be indulását. Az adatok alapján:

 

-a Párbeszéd társelnökére a megkérdezettek 23 százaléka voksolna,

 

-A DK-s Dobrev Klára 20 százalékot kapna,

 

-Jakab Péter, a Jobbik elnöke és a független Márki-Zay Péter 17–17 százalékon állnak,

 

-Fekete-Győr András, a Momentum elnöke pedig jelen állás szerint 10 százalékra számíthatna.

 

Ami a pártok támogatottságát illeti: az ellenzéki oldalon a DK volt a legnépszerűbb 11 százalékkal, a Jobbik 10, az MSZP 9, a Momentum 8 százalékkal kalkulálhat, míg az LMP és a Párbeszéd 1-1 százalékon áll a Publicus felmérése szerint.

 

A Népszava emlékeztet, hogy a Republikonnál végzett mérések szerint is vezet az ellenzéki összefogás a Fidesszel szemben, a Závecz Research viszont ennél óvatosabb becslést tett közzé: ők egy százaléknyi ellenzéki előnyt mértek.