Pintér és a „V”, mint vérciki a hullámsírnál

Nos hát:

 

-a dél-koreai sajtó arról számolt be ma délelőtt, hogy a Margit szigeten ideiglenes táborban alvó dél-koreai mentőegységet, annak búvárait a magyar társ szervek "elfelejtették" értesíteni arról, hogy a Hableányt ma hajnalban emelik ki, és akkor válik lehetségessé, hogy megtalálják a még hiányzó nyolc ember holttestét. Ilyen véletlen persze nincsen, hiszen kézi vezérléssel folyik minden. Nyilvánvalóan az volt a parancs, hogy magyar búvárok találjanak meg amit lehet, hogy magyar siker legyen a mentési odüsszeiai utolsó napja. S az lett. A belügyminiszter V betűt felmutatva sietett a helyszínre learatni a közfigyelmet. Ami meg lett kellően szervezve ugye. Élő közvetítéssel, stb...

 

Nos hát:

 

-egy normális országban mi lenne a dolga egy miniszterelnöknek és a belügyminiszterének (és semmiképpen sem egy - állítólag - a terror elhárításával foglalkozó szervezetnek)?

 

1. A katasztrófa előtt dolguk lett volna olyan szabályozást megteremteni a dunai hajózás biztonsága érdekében, amely nem tette volna lehetővé a bekövetkezett drámát.

 

2. A katasztrófát feltehetően előidéző cégben meglévő magyar állami tulajdonrészt nem a profit-maximaliozálásra kihasználni, mint valami balatoni lángossütő maszek, hanem a céget megfelelő hajózásra rászorítani. Biztonság, megfelelő szakértő személyzet, baleset idején megfelelő eljárások követése.

 

3. A baleset idején: miért egy civilnek kellett a katasztrófa után 10 perccel riadóztatnia a mentésre alkalmas (?) apparátust? Miért nem szálltak fel a rendőrség-katasztrófavédelem helikopterei, melyek egyébként pontosan ilyen esetek miatt (is) lettek megvásárolva, üzembe állítva?

 

4. A katasztrófa megtörténte után közvetlenül: a balesetben vétkes hajó lefoglalás, mivel az tárgyi bizonyíték, s nem annak külföldre engedése, lehetővé téve a bizonyítékok eltüntetését. (Kérdés, hogy miért mehetett el a hajó? Mi volt a hajóban amit mindenképpen el kellett vinni egy vizsgálat elő?)

 

Miért nem volt megfelelő állami részvétnyilvánítás az ügyben, a nyilvánvalóan vétkes felelősség ellenére sem? Hogyan fordulhatott elő, hogy az egyébként a sikerpropagandát csúcsra élvező magyar miniszterelnök a tragédia napjaiban vígan meccsre szálljon, majd vígan borozgasson, illetve kisunokájával a holttestekkel terhelt Duna részlet előtt fotózkodjon születésnapi ünneplés örvén?

 

5. A balesetet feltehetően előidéző hajóskapitány mobiltelefonjának nem lefoglalása, a hívások, sms-ek nem ellenőrzése, újabb fontos bizonyítékok eltüntetését, törlését tette lehetővé. Miért, kinek-minek az érdekében állt ez?

 

6. Miért akadályozták a dél-koreai mentőegységek megfelelő tevékenységét?

 

...Nos hát egy normális országban ezeknek a kérdéseknek a megválaszolásával, az okok-okozatok megértésével, a kialakult helyzet megfelelő kezelésével, a tanulságok levonásával kellene a miniszterelnöknek, és a belügyminiszternek foglalkoznia...

 

...S mindezek után „V” jelet felmutatni...

 

Lovas Zoltán