Pintér dollármilliomos, Orbán szegényedik

 

A belügyminiszter sokféle módon fialtatja a pénzét, de vagyona nagyobb részét devizában tartja. Befektetési jegyben több mint 1,1 millió dollárja és 400 ezer eurója van. Készpénzben 10 millió forintot tart, és követelésként feltüntetett egy 595 millió forintos „családi, baráti kölcsönt” is.

 

A miniszterelnök első körben egy fővárosi XII. kerületi lakóházat tüntetett fel, amelyet fele részben tulajdonol. Ebben semmi új nincs, az adásvétel még 2022-ben történt. Ugyancsak ismert volt eddig is a felcsúti ingatan, amelyet 2013-ban vásárolt Orbán Viktor. Ennek teljes egészében ő a tulajdonosa.

 

Hitelintézeti számlakövetelés címén, a feleségével, Lévai Anikóval közös számlán mintegy 10 millió forintot szerepeltetett. Ez egy éve még 14 millió forint volt. Orbán Viktor egyben a Fidesz pártelnöke is, de ezért javadalmazásban nem részesül. Kormányfőként is országgyűlési képviselőként kap fizetést.

 

Továbbá az alkalmankénti tevékenységeknél "könyvkiadás honoráriumot" vallott be. Ennek pontos összeg nem ismert, de a díjazás teljes összege egy naptári évben meghaladta a kétmillió forintot.

 

A legnagyobb ellenzéki párt, a Demokratikus Koalíció elnökének friss vagyonnyilatkozata már mutat izgalmakat. A Gyurcsány Ferenc tulajdonában álló pápai és kötcsei ingatlan nem újdonság. Az viszont annál inkább, hogy az általa birtokolt ingatlanok közé bekerült egy budai társasház is. A szerzés ideje 2021-es, ez alapján pedig már a 2022-es vagyonbevallásában is szerepehetett volna. Vélhetően ez az a lakás, amelyről a Világgazdaság is beszámolt: javában tart ugyanis az építkezés annál a rózsadombi villánál, ahova a hírek szerint Gyurcsány Ferenc és felesége, Dobrev Klára költözik. Az ingatlanról videó is készült.

 

Gyurcsány Ferenc értékpapírban nem egészen 18,5 millió forintot írt be a vagyonnyilatkozatába.

 

Ez látványos csökkenés, hiszen értékpapírban tavaly májusban közel 590 millió forintja volt árfolyamértéken, 2022 végén pedig 461 millió. A más szerződés alapján fennálló pénzköveteléseknél több tételt is megjelenített. Több mint 432 millió forint lakásvásárlási előleget (ez a már említett budai társasházzal lehet összefüggésben), 10 millió forint adott kölcsönt, továbbá mintegy 199 millió forint adott kölcsönt – emlékeztet a vg.hu.

 

Utóbbi kettő szintén új és Gyurcsány Ferenc magyarázatot is fűzött hozzá. A kisebbik összeget magánszemélynek adta, a nagyobbat pedig "családtagnak a házastárssal fele-fele arányban lakásvásárlásra adott kölcsön".

 

Bankhitel meghaladja az 57 millió forintot. Jövedelmeként az országgyűlési képviselőség mellett az Altus Portfólió Kft. tulajdonosi tisztségét nevesítette. Hogy pontosan mekkora összeget, azt nem részletezte. Említést érdemel még, hogy a tavaly még fellelhető értékpapír-fedezetű hitelének nyoma veszett, pedig ez egy éve 293 millió fölé ugrott. Dobrev Klárával, a feleségével közösen vette fel.

 

Rogán Antal 271 millió forintot takarított meg, egy év alatt ez 26 millió forintos növekedést jelent. Megtakarításai egy részét, 65 milliót állampapírokra költött. Találmánya után tavaly havonta 17 milliót, azaz összesen 204 millió forintot kapott.

 

Lázár Jánosnak fölterületekkel lett gazdagabb, négy új földterülettel, körülbelül 25 hektárnyi szántóval. Növelte a megtakarításait is. Készpénzállományához 2 millió pluszt csapott hozzá, de a bankszámlájára is került plusz 4 millió forint.

 

(Kép: az Orbán-család hatvanpusztai birtoka)