Pengeélen az idei Sziget Fesztivál sorsa

 

Nem tettek még le a szervezők arról, hogy az eredeti elképzelések szerint tartsák meg 2020-ban a Sziget Fesztivált, amely 2018-ban és 2019-ben is elnyerte a legjobb külföldi fesztivál díját a UK Festival Awards-on. A járvány kezdete előtt kiadott közleményükből még nem derült ki, hogy elmarad-e a rendezvény, de dolgoznak azon, hogy ne így legyen. Mint írták, ha bekövetkezne a rosszabbik forgatókönyv, visszatérítenék a már megvásárolt jegyeket, bérleteket.

 

Gerendai Károly – aki magyar tulajdonostársaival 2017 márciusában eladta amerikaiaknak a Sziget Zrt. 70 százalékos többségi tulajdonrészüket és néhány hónappal később pedig kiderült, mennyiért kelt el – hosszú interjút adott a Szemléleknek. Többek között beszélt arról is, hogy miért nem született még meg a döntés a fesztivál megtartásáról.

 

Igazából még semmi nem tudott eldőlni. Ennek technikai okai is vannak, amit egy egyszerű példával tudnék szemléltetni. Nem mindegy, hogy ki lép ebben a kérdésben, ugyanis a fellépőknek ki vannak fizetve az előlegek, elindultak a kampányok, egészen előrehaladott állapotban vannak a szervezési folyamatok – mondta Gerendai.

 

Mint mondta a Szemléleknek, ha a szervező cég fújja le a programot, esetleg átteszik jövőre vagy másik időpontra, akkor a fellépő mondhatja, hogy én készültem, koncerteztem volna, de te lemondtad, így miért fizessem vissza az előleget. Ez összesen több milliárdos összeget jelent, ami olyan veszteséget eredményezne, amibe belerokkanna a szervező.

 

A koronavírus akár még segítheti is a szervezőket, ugyanis ha mégis elhúzódna a járvány, akkor arra hivatkozva lehetne lemondani a fesztivált, ilyen esetben visszajárnak az előlegek. Gerendai szerint a munkatársaival még mindig reménykednek.

 

Továbbra is azért dolgoznak, hogy meg lehessen tartani a fesztivált, de van egy pont, amin túl már se ők, se a fellépők, se a jegyeket megvásárlók nem tudnak tovább várni a döntéssel.

 

"Nagyon egyértelmű határvonalat nehéz lenne meghúzni, de én is azt gondolom, hogy a nyár elejéig ennek el kellene dőlnie. Most ugyanis nyilván senki nem vesz elővételben jegyet, nem kockáztat, hiszen mi lesz, ha nem lesznek megtartva a fesztiválok. De ha nem fogynak a jegyek, akkor nem lesz értelme megtartani se a programot, mert akkor jó eséllyel nem lesz közönség" – mondta Gerendai.