Pedofília az egyházban: Ferenc pápa eltörölte a titoktartás kötelezettségét

Eddig az egyházon belüli szexuális zaklatásokat pápai titok védte, így könnyen a szőnyeg alá lehetett söpörni a visszaéléseket. Ferenc pápa rendelése szerint az egyházi vezetőknek kötelességük jelenteni az eseteket a rendőrségen is.

 

A napokban került nyilvánosságra, hogy a Krisztus Légiója Kongregáció, latin nevén Legio Christi római katolikus szervezet 33 tagja nyolc évtized leforgása alatt 175 kiskorút molesztált - tudatta az 1941-ben alapított szervezet egy belső vizsgálat lefolytatása után.

 

A mexikói alapítású rend helyi idő szerint szombat este közzétett közleményében arról számol be, hogy legalább 60 gyereket maga a rend alapítója, a 2008-ban elhunyt Marcial Maciel Degollado rontott meg.

 

A többi 32 pedofil pap közül öt másik sincs már életben, nyolcan szögre akasztották a reverendát, egy elhagyták a rendet, míg 18-an jelenleg is tagok. Közülük négyen csak korlátozásokkal misézhetnek, és semmilyen kapcsolatba nem kerülhetnek kiskorúakkal, 14-en pedig semmilyen lelki pásztori tevékenységet nem végeznek.