Orbán Viktor: „Mindenkinek van egy golyóálló mellénye, kérem, hogy vegye fel”

 

A miniszterelnök a Kossuth rádióban jelentette be a lazítás újabb lépéseit. Ugyan nincs még meg a négymillió beoltott, Orbán Viktor szerint pénteken vagy szombaton biztosan meglesz, ezért szombaton életbe lépnek a korábban bejelentett könnyítések. A beoltottak száma a péntek reggeli hivatalos adatok szerint 3 913 550, közülük 1 880 897-en a második oltást is megkapták.

 

Szombattól, azaz május elsejétől életbe léphetnek az újabb lazítások, védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára megnyílnak bizonyos szolgáltatások – írja a portál.

 

Bár nem tudjuk, hogy a miniszterelnök honnan értesült a szombati négymilliós beoltottság tényéről, de az ezzel kapcsolatban tervezett újabb „lazítások" többek között az alábbiak:

 

-a kijárási tilalom kezdete éjfélre módosul (A horgászok külön mentességet kaptak, a kijárási tilalom ellenére éjfél után is horgászhatnak.)

 

-a vendéglátóhelyek 11 óráig lehetnek nyitva

 

-megnyílnak az éttermek belső terei

 

-kinyithatnak a szabadidős létesítmények

 

-védettségi igazolvánnyal látogathatók a szállodák, a kulturális és sportrendezvények, és ezeket rokon kíséretében a fiatalok is látogathatják.

 

A terasznyitás napján bulizó tömegekről készült felvételekkel kapcsolatban a miniszterelnök azt mondta, lehet jobban figyelmeztetni az egyéni felelősségre, "de itt felnőtt emberekről van szó./.../ Nem vagyunk túl a járványon, az utolsó, döntő ütközet közelében vagyunk, a szabályokat be kell tartani"– tette hozzá, mert aki nincs beoltva, elkaphatja a vírust és megfertőzhet másokat.

 

„Korábban úgy védekeztünk, hogy elzárkóztunk, ezzel a vírus terjedését lassítottuk. A vakcina viszont golyóálló mellény, aki be van oltva, az védett lesz. Mindenkinek van egy golyóálló mellénye, kérem, hogy vegye fel” – mondta a miniszterelnök s hozzátette: "szamárság", hogy a kínaival nem lehet utazni./.../

 

Orbán Viktor ugyanakkor azt is megígérte pénteki nyilatkozatában, hogy a kínai vakcinával oltottak is szabadon utazhatnak majd nyáron. Szerinte uniós igazolvány "vagy lesz vagy nem", de ha lesz is, az még hónapok kérdése.

 

Közölte továbbá, hogy felhatalmazza Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert arra, hogy kössön egyezségeket országokkal a védettségi igazolvány kölcsönös elfogadásáról. Montenegróval és Szerbiával ezt már megtették, következik a többi szomszédos ország.