Orbán megoldotta az egészségügy problémáját – addig nincs pénz, míg ki nem festenek minden kórtermet

Orbán szavaira Ficzere Andrea, a Magyar Kórházszövetség elnöke reagált  a Növekedes.hu oldalán.

 

Ficzere szerint a kórtermek és várók kifestésénél sokkal fontosabb lenne a 8-10 évnél régebbi orvostechnikai eszközök cseréje és a klimatizálás megoldása - utóbbi hiánya ugyanis nem csak szövődményekhez vezethet, de a betegek és a kórházban dolgozók rossz közérzetéhez is hozzájárul.

 

Az elmúlt években főleg vidéki intézményeknél voltak komolyabb beruházások, így a fővárosi kórházakra is ráférne a fejlesztés - először azonban meg kellene határozni, az egyes intézmények milyen funkciókat töltenek be a fekvőbeteg ellátásban, a korszerűsítéseket csak utána lehet megtervezni.

 

Ami az adósságokat illeti, 2018 decembere óta 11 hónap alatt 57 milliárd forint adósság keletkezett, a tartozásállomány pedig évről évre nő: tavaly év végén már meghaladta a 70 milliárd forintot. Ficzere szerint nem világos, mégis mit kellene tenniük az intézményeknek. "Kérdezem, ha az adott évben elfogy az előirányzat (van kórház, ahol már áprilisban!), mit kell tennie a főigazgatónak? Állítsa le a betegellátást?" - tette fel a kérdést.

 

Ha egy kórház nem látja el az alapító okirata szerinti feladatát, azzal az Alaptörvény egészségügyi ellátásra vonatkozó részét sérti meg, ha pedig fedezet nélkül dolgoznak, azzal a gazdálkodásra vonatkozó szabályokat – idézi az Index.hu.