Orbán kirúgatta az őt hivatalból jogosan megbüntető Patyi Andrást

Nagy vihart kavart még a választások idején, hogy Orbán tudatosan médianyilvánosság előtt alázta Patyi Andrást (képünkön – Orbán mögött), aki a Nemzeti Választási Bizottság elnökeként büntetéssel sújtotta a miniszterelnököt az egyik, óvodások között népszerűsködő kampánygesztusáért, amiért Patyi alázatosan bocsánatot is kért. Később azért még „bírság bajnoknak” nevezte Orbán.

 

Patyi az NKE június 29-i fenntartói testületi ülésén jelezte ezt, egyben kérte, hogy a testület kezdeményezze Áder János köztársasági elnöknél a rektori megbízatás alóli felmentését. A Fenntartói Testület tudomásul vette a lemondást, egyben döntött az új intézményvezetői pályázat kiírásáról.

 

Egyes információk szerint őt bízzák meg az újonnan felállítandó közigazgatási felsőbíróság vezetésével: az egyetem rektori székébe Koltay András, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem docense ülhet.

 

Az új rektor személyéről augusztus közepén dönt a Fenntartói Testület, miután az egyetem Szenátusa megalkotta véleményét. Az NKE tájékoztatása szerint Patyi nem szakad el az egyetemi élettől, oktatói munkáját intézményvezető egyetemi tanárként folytatja az NKE-n.