Operatív Törzs: elfogyott a kínai vakcina

György István ismertette a következő napok oltási tervét: a 80 éven felüliek oltását tervezik befejezni a héten. Több mint 100 ezer AstraZeneca vakcinát adhatnak be a háziorvosok. A kórházi oltópontokon Pfizer és Szputnyik V vakcinákkal oltják a legidősebbeket.

 

Müller Cecília országos tisztifőorvos ismertette a napi adatokat, amelyek ma rekordot döntöttek. Nem elegendő a rendelkezésre álló vakcina mindenki számára, aki oltást szeretne, ezért a veszélyeztetett csoportokat oltják először - mondta el. Ezért szeretnék a héten befejezni a legidősebbek oltását a héten. A vakcinaszállítmányok késése elmaradása miatt további forrásokat keresnek.

 

Bármelyik felajánlott vakcina jó, hatásos és biztonságos - monta a tisztifőorvos, és az idősek családtagjait is felszólította: ne bizonytalanítsák el hozzátartozóikat. A fertőzöttek és az elhunytak között most már számos fiatal is található - tette hozzá, bár zömmel még mindig az idősek a legveszélyeztetettebbek.

 

Müller Cecília elmondta, hogy a brit mutáns nem csak fertőzőbb, hanem gyorsabban jelentkeznek a súlyosabb tünetek is. Ezért érdemes azonnal orvoshoz fordulni, hiszen most már a háziorvos is felírhatja a favipiravirt.

 

Jelenleg 3100 település érintett, vagyis a települések 98 százaléka - mondta el. Azt is ismertette, hogy az elmúlt héten diagnosztizáltak átlagéletkora alig 44,5 év és az ehhez a korosztályhoz (40-49 év) tartozók teszik ki a megfertőződöttek negyedét. Azt is elmondta: a szennyvízadatok alapján a következő egy-két hétben sem lehet számítani javulásra.