Októberre várják a halálozások felfutását a minisztérium elemzői

A lap szerint a március elején megalakult járványmatematikai és epidemiológiai csoport előrejelzéseit érdemes komolyan venni, mivel tavasszal is meglehetősen pontosan jelezték előre a járvány alakulását.

 

Az elemzők márciusban többféle forgatókönyvet készítettek a járvány terjedéséről, annak függvényében, mennyire sikerül az esetleges korlátozásokkal csökkenteni az emberek közötti fizikai kontaktusok számát.

 

Akkori becslésük szerint húsz százalékos csökkenéssel augusztus közepére 5,9 millió, 40 százalékossal októbert elejére 3 millió, 50 százalékossal októberre 200-300 ezer ember megfertőződésére lehetett számítani. Mivel a tavaszi hullámban a kontaktusszám csökkenése országosan meghaladta a 60 százalékot, sőt, Budapesten egy időszakban a 90 százalékot is elérte, a fentieknél szerencsésebben alakult a valóság.

 

Az ITM elemzői azonban már április elején arra jutottak, hogy ilyen szintű kontaktusszám-csökkentést nem lehet hosszú távon fenntartani, ezért a védekezéshez kombinált stratégiára van szükség.

 

(forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)