Nyilvánosságra hozta Kásler önkényes manipulációit a mandátumát visszaadó művész

Krajcsovics Éva festőművész az alábbi, nyilvánosságra hozott levelet küldte meg Káslernek: 

 

„Tisztelt Miniszter Úr!

 

Ezúton tájékoztatom, hogy nem kívánok tovább részt venni a Munkácsy-díj bizottság munkájában, mert számomra elfogadhatatlan, hogy aki minden szavazatot megkapott a bizottságunktól az kiesik, ugyanakkor, aki fel sincs terjesztve az megkapja a díjat, és még nem is említettem a szavazat nélküli díjazottakat. Ezek szerint a bizottság munkája puszta látszattevékenységgé vált, amihez a továbbiakban nem akarok hozzájárulni.

 

Üdvözlettel: Krajcsovics Éva, festőművész”

 

A minden évben március 15-e körül átadandó állami középdíjak esetében a miniszter számára pusztán ajánlást fogalmaznak meg a bizottságok. De a hagyomány az, hogy a szakmai szervezetek által felterjesztett jelöltekből kiválasztott lista neveit az aktuális miniszter zömmel elfogadja.

 

“Amikor megláttam a sajtóban a díjazottak listáját, nem akartam elhinni. 2017 óta vagyok a bizottság tagja, minden évben változtattak 1-2 nevet az általunk javasoltak listáján, én pedig minden évben megfogadtam, ha ez túlmegy egy határon, akkor lemondok. Most jött el ez a pillanat. Úgy éreztem, nem kapok levegőt, megfulladok, ha ezt most nem mondom el. Tizennégy művésznek akartak díjat adni, és a mi listánkról hét nevet kivettek, hetet pedig betettek. Volt köztük egy, amelyik még a felterjesztettek között sem szerepelt. Négy olyan díjazott van, aki a bizottságtól nem kapott szavazatot, egyébként róluk meg kell jegyeznem, hogy nem szakmai jelöltek voltak” – nyilatkozott egy szakportálnak döntése hátteréről Krajcsovics Éva, aki jelezte, nem kíván neveket mondani.

 

Egy kivételt téve jellemezte a történteket: Bács Emese festőművész például úgy került a lista elejére, hogy nem is szerepelt azon a listán, amelyből kiválasztották a díjazottakat.

 

(forrás: szabadhir.hu)