Nincs uborkaszezon: Szakszervezeti fenyegetés az újabb „Mészáros-hízlalda” miatt

Székely Tamás arra számít, hogy a munkáltatók nem fogják ugyan azokat a juttatásokat megadni a dolgozóknak, hogy ha adózni kell utánuk, ami a nettó bér csökkenését jelenti majd. A szakszervezeti vezető szerint az, hogy a Szép kártya megmarad, az idegenforgalmi ágazatnak kedvez, és ebben a volt felcsúti polgármester is érdekelt.

 

Az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) is tiltakozik a kormány legújabb cafetéria változtatási terve miatt. A kedden benyújtott tervezet, amely a kedvezményesen adható cafetéria elemek drasztikus megvágását javasolja, komoly versenyhátránnyal járhat az ország számára.

 

Magyarország gazdasági és szociális értelemben végleg kettészakadni látszik! A munkaerőhiánnyal küzdő nyugati országrészre és a kilátástalanságba süllyedő keleti megyékre. A keleti országrészben élők szinte egyetlen lehetősége az, ha az ország más pontján vállalnak munkát.

 

Az ország fejlettebb régióiban a munkáltatók többsége sem talál munkaerőt vállalkozása a közelében. Magyarországon a munkásszállók szinte eltűntek, amelyek működnek, azoknak a térítési árai gyakran egy albérlet árával vetekszenek. Ennek a helyzetnek a megoldását eddig segítette, hogy a munkáltatók kedvezményes adózás mellett, cafetéria elemként, hozzájárulhattak a munkavállaló albérletének díjához, vagy ingatlan hitelének törlesztéséhez.

 

A diákhitel törlesztés átvállalásával pedig olyan kvalifikált munkavállalókat tudtak magukhoz csábítani a cégek, akik a közelmúltban kerültek ki a felsőoktatásból.