Nemzeti kosz: 68,5 milliárdért egyetlen cég végezheti az állami szektor takarítási és kertészeti munkáit

A megbízás értéke 54 milliárd forint plusz áfa, azaz 68 milliárd 580 millió forint. Az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerbe feltöltött dokumentumok szerint bár a megbízás 48 hónapra, illetve az összeg kimerüléséig szól, ha négy év alatt nem hívnák le a teljes összeget, a megbízás egy évvel meghosszabbítható.

 

Az eljárásban „a szolgáltatási egységárak minél alacsonyabb mértéke érdekében” nem volt lehetőség részajánlattételre – például arra, hogy egy-egy cég vagy társulás egy megyében vagy helyszínen végezze el az adott munkákat –, így egy kis- vagy középvállalkozás labdába sem tudott rúgni. De még a nagyobbak sem igazán. Az eljárásban ugyanis kikötötték, hogy csak olyan ajánlattevőket várnak, akiknek a közbeszerzés tárgya szerinti (takarítási és/vagy kártevőirtási és/vagy kertészeti szolgáltatások), az előző három lezárt üzleti évből származó, áfa nélkül számított árbevétele eléri a nettó 10 milliárd forintot. Ez a feltétel jelentősen leszűkítette a lehetséges indulók körét, a hatalmas megbízásra ennek megfelelően mindössze két ajánlat érkezett: a B+N Referencia mellett a Jánosik és Társai Kft. szállt versenybe. Végül olyan szoros lett a befutó, hogy a nyertes ajánlatára ezer pontot kapott az értékelés során, a második helyezett pedig 998,6-ot.

 

A KEF üzemeltetési, illetve ellátási körébe országosan 1501 létesítmény tartozik, nettó alapterületük 2 284 551 négyzetméter. Ebből a napi takarítással érintett nettó alapterület 1 622 922, a kártevőirtással érintett nettó alapterület 785 438, a kertészeti és parkfenntartási szolgáltatással érintett nettó alapterület pedig 247 702 négyzetméter. A feladat sokrétű a napi, illetve nagytakarítástól a fertőtlenítésen és kártevőirtáson, állati tetemek elszállításán át egészen a Solymász Szolgálat alkalmazásáig (biológiai védekezés: a sólyom elriasztja a célterület környékén megtelepedő seregély-, varjú- és galambcsapatokat).