Nem ír „új himnuszt” fidesz-kottából az MTA

Igen, őket nem lehetett zsarolni: életművük tette őket zsarolhatatlanná, s ez adta a magabiztos erőt kettejüknek, hogy még a diktátornak is tudtak és mertek nemet mondani. Kodályt és Illyést nem lehet bárhonnan leakasztani.

 

Valami hasonló játszódott le az MTA-n (az akadémia közgyűlése hétfőn egyértelmű többséggel elutasította a minisztérium tervét: az akadémikusok nem adják át a kutatóintézet-hálózatot, és azt sem fogadják el, hogy a kormánynak gyakorlati többsége legyen a magyar tudomány felügyeletében. Ezzel elbukott Palkovics miniszter terve, hogy megegyezéssel kényszerítse bele az Akadémiát a kutatók nagy többsége által elutasított megegyezésbe – a szerk.).

 

Az emberek túlnyomó többségét persze lehet zsarolni, megfélemlíteni, sakkban tartani. De nem mindenkit. Például a felkészültség, a tudás, a teljesítmény olyan bázis, ami alapot adhat az emberi és szakmai önérzetnek, s ami jórészt kizárja azt, hogy az illető dróton rángatható marionett báb legyen.

 

Fogalmam sincs, hogyan alakul a továbbiakban az MTA sorsa, de akár így, akár úgy, az MTA nagy csatát nyert, Orbán, az orbáni világlátás, s az Orbán körül tolongó nímandok vereséget szenvedtek.

 

Szerintem ennek tanulságain érdemes eltöprengeni...

 

(kép - Index: Palkovics miniszter és Lovász László MTA-elnök)