Nem dönthet egy kerület arról, hogy az utcáin mi gyűlöletkeltő

Az önkormányzati rendelet indoklása szerint "a kerületben élők fizikai, szellemi, érzelmi vagy erkölcsi fejlődésének kedvezőtlen befolyásolására alkalmas társadalmi célú üzenetek országszerte egyre gyakrabban jelennek meg a közterületről látható hirdetőberendezéseken", ezért kellett lépniük. Ennek alapján leszedték a kormányhirdetéseket.

 

A kerületi Fidesz tiltakozott, majd a kormányhivatal is úgy vélte, hogy a rendelet törvénysértő, mert tartalmi alapon tesz különbséget plakátok között, amire az önkormányzatnak nincs joga, és a rendelet sérti a véleménynyilvánítási szabadságot is.

 

A Kúria a csütörtöki Magyar Közlönyben közzétett határozatában egyetértett a kormányhivatal kifogásával.

 

A döntéssel kapcsolatban ma a kerület polgármestere az alábbi közleményt adta ki:

 

„Kispest Önkormányzata a Kúria határozatát, melyben megsemmisíttette a testület egyhangú szavazással meghozott rendeletét a gyűlöletkeltő közterületi tartalmak tilalmáról, természetesen tudomásul veszi, tiszteletben tartja. Ugyanakkor Budapest Főváros XIX. kerület, Kispest Önkormányzatának vezetése a jövőben is minden rendelkezésre álló eszközzel kiáll az emberi méltóság védelme mellett, valamint a hazug, álságos és gyűlöletkeltő közterületi tartalmak megjelenése ellen.

 

A Kúria határozatának megfelelően megvizsgáljuk annak lehetőségét, hogy a jövőben miként tudjuk megóvni a városrész közterületeit a hamis és gyűlöletkeltő tartalmak megjelenésétől.

 

Gajda Péter

Kispest polgármestere”