Négymillió beoltott után nyithatnak a mozik és a színházak – de a szigorítások szeptemberig kitolva

A nyitás következő állomása három és fél millió beoltottnál várható, akkor a vendéglátóhelyek teraszai nyithatnak meg. Ezt követően négymillió beoltottnál – az újabb hírek szerint – egy ennél is nagyobb enyhítés következhet majd.

 

Ekkor ugyanis megnyithatnak a mozik, színházak, kulturális intézmények, valamint a fürdőket már nem csak a gyógykezelést igénylők látogathatják.  

 

A Magyar Hírlap ugyanakkor úgy értesült, hogy ezeknek a látogatásához a felnőtteknek védettségi igazolványra is szükségük lesz. A 18 év alatti gyermekek számára ezt értelemszerűen nem teszik kötelezővé, hiszen őket még nem oltják Magyarországon.

 

Négymillió beoltottnál a vendéglátóhelyek belső terei is megnyithatnak, de a személyzetnek és a vendégeknek is kötelező lesz a maszkviselés, legalábbis amikor épp nem fogyasztanak valamit. Ezek látogatásához a védettségi igazolvány meglétét sem teszik kötelezővé.

 

Úgy tudni, április végéig további egymillió dózisnyi vakcina érkezik Magyarországra, amelynek java része kínai oltóanyag lesz majd.

 

Ezzel egy időben arról is értesülhettünk, hogy törvénymódosító javaslatot nyújtott be a kormány a járvány elleni védekezésről. A javaslat szerint a parlament első őszi ülésnapját követő 15. napig – vagyis várhatóan szeptember végéig vagy október elejéi - meghosszabbíthatják a veszélyhelyzetet. A törvényjavaslat hangsúlyozza, nem biztos, hogy valóban eddig fog tartani a veszélyhelyzet, a kormány fenntartja magának a jogot, hogy ennél hamarabb is megszüntesse azt.