Náciszimpatizáns író szobra került Radnóti mellé a fideszes vezetésű Csepelen

A csepeli önkormányzat keresve sem találhatott volna jobb helyszínt az antiszemitizmusa és II. világháborús múltja miatt vitatott megítélésű Wass Albert mellszobrának felállítására, mint a II. világháború idején zsidósága miatt meggyilkolt Radnóti Miklósról elnevezett művelődési ház parkjában.

 

Wass Albert magyar arisztokrata volt, ifjúkorától meggyőződéses náciként definiálható világnézettel. Hosszú élete során sok, irodalmilag meglehetősen jelentéktelen regényt és novellát írt. Világnézetét a nekivadult antiszemitizmus, a soviniszta nacionalizmus, az uralkodó osztályt jellemző arrogancia, és a náci diktatúrák imádata jellemezte.

 

A világháború idején Romániában a megszálló magyar csapatok segédletével tömeggyilkosságok résztvevője volt. A jogos büntetés elől, sok más nácihoz hasonlóan, amerikai emigrációba menekült. Élete végéig meggyőződéses nyilas maradt, haláláig írt az emigráns nyilas lapokba.

 

A jobboldali kultúrpolitika fontos eleme a fasiszta alkotók nevének tisztára mosása és emlékezetük feltámasztása. Wass nevét néhány évtizede még csak nyilas veteránok ismerték, ma már viszont sikerszerző, tucatszámra kiadott könyvei ott rondítják mindenhol a könyvesboltok polcait. A kormányzat szándéka szerint a közoktatásba, az irodalomtörténetbe is bekerül a neve. Országszerte szaporodnak Wass köztéri emlékművei. Egy ilyen felújított emlékmű avatására került sor január 8-án Budapesten, a csepeli polgármester szervezésében.

 

(forrás: -fb-)