Mutatunk öt skót whiskyt, amelyek az otthoni bárszekrény ékkövei lehetnek

BUNNAHABHAIN 12 YEARS WHISKY

 

A Bunnahabhain minőségét mi sem bizonyítja jobban, minthogy a 2018-as Scotch Whisky Masters keretei között egyenesen aranyéremmel díjazták. A származási helye a méltán híres Islay, és enyhén tőzegelt, non-chill filtered párlatnak számít.

Az illatában felfedezhető a szolid füstösség, emellett a tengeri illatokat és könnyed gyümölcsösséget is tapasztalhatjuk benne, ízére pedig a komplexitás jellemző.


TAMNAVULIN DOUBLE CASK SPEYSIDE WHISKY

 

A speyside-i párlatok egyik büszkesége, amely nagyszerű ár-érték aránnyal bír. A Tammavulin különlegességét első körben amerikai tölgyfahordókban érlelik, hogy aztán kapjon egy sherry cask utóérlelést is. Ízlelésekor a csokis sütemény, gyümölcskenyér, valamint karamellizált árpa meglepő kombinációja tapasztalható.


SPRINGBANK 10 YEARS WHISKY

 

Hogyha a 10 éves párlatokat vesszük alapul, akkor a korcsoportjában az egyik leginkább összetett párlatnak minősül. Méghozzá olyannyira, hogy 2014-es World Whiskies Awards-on aranyérmet nyert.

Illatára jellemző a gazdag tölgyesség, a húsos test, valamint a földes jegyek megléte. Kortyoláskor a kavargó füst és csonthéjas ízek kavalkádja terjed szét a szánkban, enyhe trópusossággal és földességgel megfűszerezve.


CLYNELISH 14 YEARS WHISKY

 

Már a Clynelish név említésekor is a pompás ízkavalkádra gondol az ember, ami a scotch kóstolásakor tapasztalható. 14 éves párlatról beszélhetünk, amely a highlandi régió északi lepárlójából származik.

A Clynelish 14 Years whisky illatát a könnyed füstösség határozza meg, kiegészülve a mandarin, narancshéj, illetve egy kevés égetett tölgy hatásaival. Az ízlelésekor méhviaszos jelleget fogunk érezni, emellett pedig a narancsos savasság, a kissé égetett cukor, valamint a bőrkosárba rakott aszalt gyümölcsök hatása is érvényesül ebben a remekműben.

Amennyiben bővítenéd az otthoni kínálatot, nézz körül az iDrinks-nél kapható whiskyk között!


COMPASS BOX HEDONISM WHISKY

 

A Compass Box Hedonism whisky bizony nem egy single malt whisky, hanem grain whiskynek számít. Ennek azért van komolyabb jelentősége, mert a beszerzésével egy igazi gabonawhiskyvel lehetünk gazdagabb.

Érett gyümölcsösséget, egy csipetnyi borsot, illetve nyers jelleget fogunk kiérezni az illatából. Ami pedig a zamatokat illeti, a Compass Box Hedonism whisky kóstolása barátságos ízekkel jár együtt. Vagyis olyan könnyed ízekre számíthatunk vele kapcsolatban, mint például a vajas keksz, cseresznye, körte, illetve egy csipetnyi mandula.

 

(x)