Munkakeresés 45 felett

Egy olyan középkorút, aki már hosszú évek óta vagy akár több évtizede dolgozik egy adott munkahelyen, már az is hideg zuhanyként érheti, ha elbocsátják. Ezt követően nehéz belevágni a munkakeresésbe.

 

Akkor sem egyszerűbb a helyzet, ha a munkavállaló maga dönt a váltás mellett. Ez esetben bizonyára lelkesen vág bele a munkakeresésbe, azonban sajnos nagy valószínűséggel hamar szembesülni fog vele, hogy ebben a korban egyáltalán nincs könnyű dolga. Ha érdekel az őrzés-védelem munkaköre, akkor itt találsz állást Budapesten biztonsági őrként!

 

Nem csak a húszéveseké a világ!

 

A multinacionális cégek, nagyvállalatok jellemzően a nyelveket beszélő huszon-harmincéves munkavállalókat részesítik előnyben. Legfeljebb negyvenöt éves korig van esélye a dolgozóknak, az ennél idősebbek pedig sokszor labdába sem rúghatnak. A kor egy dolog, a másik probléma az idősebb korosztály idegennyelv-ismeretének hiánya.

 

Ez viszont nem azt jelenti, hogy a negyvenöt felettiek keresztet vethetnek magukra. A multikat eleve sokan úgy jellemzik, mint húsdarálókat, mely kifacsarja az embereket. Az idősebbeknek érdemes nem egy nagy multit megcélozni, hanem inkább a kkv szektorban próbálkozni. Persze nem kell teljesen lemondani róla, ha valakinek ez az álma, hiszen kivételek mindig akadnak.

 

A sikeres elhelyezkedés érdekében célszerű minél több helyre beadni a jelentkezést. Állásportálokon, ismerősöknél érdeklődve és egyenesen az adott céghez fordulva is ajánlott próbálkozni, keresgélni. Ahogy az ismert mondás is tartja, azt tudjuk tanácsolni, hogy akit kidobnak az ajtón, az másszon be az ablakon! Elvégre aki igazán kitartó, a végén az fog sikert elérni!

 

Profi önéletrajz és motivációs levél

 

Egy középkorú esetében különösen fontos a profin összeállított, jól megszerkesztett önéletrajz. Egy kiváló CV belépőt jelenthet az állásinterjúra, mely már csak egy lépés a munka elnyeréséhez. Mivel a huszon- és harmincévesek előnyt élveznek az munkaerőpiacon, ezért egy jól megfogalmazott, ütős motivációs levél sokat javíthat az esélyeken.

 

A szakemberek sem javasolják, hogy egy régi önéletrajzot frissítsen fel a pályázó, hanem egy teljesen újra van szükség, mely az adott álláshirdetésre van szabva.

 

Az idősebb korosztály előnyei

 

A 45 feletti korosztály általában nagy élettapasztalattal és önismerettel rendelkezik. Ezek olyan erősségek, amelyek hatalmas előnyt jelenthetnek, ha a pályázó ezt ki tudja használni. Ráadásul egy jó munkaadó ezzel tökéletesen tisztában van, így nem zárkózik el a középkorúak alkalmazásától.