Mit kell tudni a bélflóráról?

Mi az a bélflóra

 

A mikrobiom másik neve bélflóra. Baktériumok, gombák és vírusok közössége, mely alapvetően befolyásolja nem csak az emésztésünket, de szervezetünk működését is.

 

A mikrobiom legnagyobb része baktériumokból áll, ezek a bélbaktériumok a gyomor és a belek nyálkahártyáin helyezkednek el.

 

A bélflóra baktériumainak egy része patogén, azaz az emberi test számára betegséget okozni képes, rossz baktérium. Vannak azonban jó baktériumok is, melyek az immunrendszer működését támogatják, valamint az emésztés folyamatában vesznek részt.

 

Bélrendszerünk baktériumai kb. 40 fajból származnak. Minél többféle jó baktérium van a bélrendszerben, annál jobban funkcionál a testünk. Ezeknek a baktériumoknak a mennyisége az étkezésünkön múlik, ugyanis a rostgazdag étrend támogatja őket, így el lehet érni, hogy a patogén baktériumok mennyisége alulmaradjon hozzájuk képest.

 

Ha jó összetételű a bélflóra, akkor könnyebb kontrollálni a testsúlyt is, mivel a kutatók összefüggést találtak a bélbaktériumok fajtája, minősége és a túlsúly között. A változatos összetételű bélflórához tehát egészséges, nem feldolgozott ételek fogyasztása javasolt. A joghurtok, rostos zöldségek, magvak segítenek az egészséges bélflóra fenntartásában.

 

Mik azok a probiotikumok?

 

A probiotikumok a bélflóra részei, a vastagbelünkben élő baktériumok és gombák. Szerepük nagyon fontos, az emésztésre hatnak, méghozzá úgy, hogy őrzik a bélflórát: megakadályozzák a patogén baktériumok elterjedését. Nagyon fontos hatással vannak az immunrendszerre is.

 

A probiotikumok közé tartozó baktériumok nagy része a lactobacillusok és bifidobaktériumok családjába sorolható. Az előbbi csoportba tartozóak sokat segítenek a laktóz feldolgozásában, valamint a hasmenés leküzdésében. Az utóbbiak pedig a káros baktériumok ellen harcolnak aktívan, és a székrekedés leküzdését segítve támogatják az emésztést.

 

 Mik azok a prebiotikumok?

 

A már említett probiotikumok nem képesek életben maradni a szervezetünkben prebiotikumok nélkül. A prebiotikumokat rostnak is nevezhetjük, melyek úgy képesek végigjutni a szervezetünkön, emésztőrendszerünkön, hogy nem emésztjük meg őket. Legalábbis a vastagbélig. A vastagbélben található probiotikumok tápanyagai ezek, ugyanis az itt fermentálódó prebiotikumok a probiotikumok fennmaradását támogatják.

 

Tehát a prebiotikumok azok a megemészthetetlen rostok, amelyeknek köszönhetően a probiotikumok megmaradnak a vastagbélben, támogatva az immunrendszert és az emésztést.

 

(x)