Mire kell figyelni hasi és kismedencei ultrahang előtt?

Amennyiben szükség van hasi vagy kismedencei ultrahangra, érdemes a Belvárosi Orvosi Centrum ultrahangvizsgálatára bejelentkezni, ahol gyakorlott radiológus szakorvos várja a pácienseket. Telefonon és e-mailben is lehet időpontot egyeztetni.

 

Megállapításra kerül a méret, a szerkezet, valamint a különféle elváltozások

 

A hasi ultrahang során vizsgálható a máj, a lép, a hasnyálmirigy, a vesék, az epehólyag és az epeutak, valamint a főverőér hasi szakasza és a hasüreg fő vénája. A kismedencei ultrahang során vizsgálható például a húgyhólyag, a prosztata, a petefészek és a méh. A kismedencei szervek vizsgálata akkor lesz eredményes, ha vizelettel telt a húgyhólyag.

 

Az ultrahangos vizsgálat során az említett szervek esetében megállapításra kerül a méret, a szerkezet, valamint a különféle elváltozások. Amennyiben üreges szervekről van szó, például húgyhólyagról vagy epehólyagról, akkor a belső tartalom, valamint a falvastagság vizsgálható.

 

Szükség van megfelelő előkészületekre a vizsgálatok előtt

 

Nem tartozik a rutinvizsgálatok sorába a hasfal vizsgálata, azonban előfordulhatnak olyan esetek, amikor erre is szükség van. Fontos hangsúlyozni, hogy mindenképpen szükség van megfelelő előkészületekre a vizsgálatok előtt, hiszen a béltartalom, valamint a gázos belek zavarhatják a vizsgálatot.

 

Szóval a hasi és kismedencei ultrahang előtt legalább 6 órával nem szabad enni, valamint nem szabad rostos üdítőt, kávét, szénsavas italt, tejet fogyasztani. Továbbá a vizsgálat előtt és alatt nem szabad rágózni, mert ez az epehólyag összehúzódását eredményezheti.

 

Mindemellett fontos, hogy az ultrahang előtt körülbelül 2 órával meg kell inni félliternyi szénsavmentes ásványvizet vagy csapvizet. Erre azért van feltétlenül szükség, mert a vizsgálathoz telt húgyhólyag szükséges. Azonban az ultrahang előtti egy órában már nem szabad inni.

 

Milyen elváltozások állapíthatóak meg?

 

Az ultrahang segít az elváltozások, kóros állapotok megállapításában.

 

  • -Például a máj esetében a ciszták, a szerkezeti eltérések és a daganatok meglétére derülhet fény.

 

  • -Az epehólyag esetében a kövek, gyulladásos folyamatok, polipok, a vesék esetében a kövek, üregrendszeri tágulatok, ciszták, daganatok fedezhetők fel.

 

  • -A hasnyálmirigy esetében megállapíthatóak az ultrahang segítségével a ciszták, a kövesség, a daganatok, a gyulladásos folyamatok és a vezetéktágulat.

 

  • -A lép esetében a gócos eltérések és a megnagyobbodás állapítható meg, míg az erek esetében a meszesedés, a máj vénáinak állapota és a hasi aorta tágulata.

 

Számos esetben nem adható végleges diagnózis az ultrahangvizsgálat során, képalkotó vizsgálatokra is szükség van a pontosításhoz.