Mire használható fel a hullámlemez?

Ebben a cikkben eláruljuk, hogy mire és hogyan használható fel a hullámlemez. Kitérünk arra, hogy mik az előnyei, valamint arra, hogy melyik típust és hol érdemes használni.

 

A hullámlemez anyag tulajdonságai

 

A hullámlemez felhasználása rendkívül sokrétű. Mivel a hagyományos trapézlemez egyik fajtájáról van szó, így egy igen esztétikus anyagról beszélhetünk. A profiljára a trapézlemez határozott éleivel szemben hullámforma jellemző, amely 0,4 és 0,75 milliméter vastagságban készül. A horganyozott, tehát cinkkel felületkezelt acéllemez egyik oldalát még egy plusz műanyag bevonattal is ellátták, ennek köszönhetően sokkal jobban ellenáll az időjárási viszontagságoknak.

 

A méretválasztás során azonban meg kell nézni az “S” vagy “SIN” számot. Itt a betű jelenti a szinuszt, tehát hullámot, a szám pedig a milliméterben kifejezett magasságot. Egy S18-as lemez tehát 18 milliméteres magassággal rendelkező típus.

 

Másik gyakori gond, hogy az emberek nem tudják, bitumenes, vagy éppen műanyag hullámlemezt válasszanak. A már említett fém változatnak tehát létezik több fajtája is, így attól függően kell döntést hozni, hogy mi a hullámlemez elsődleges felhasználási területe, hol és mire akarjuk azt alkalmazni. Míg a poliészter vagy műanyag olcsóbb megoldásnak bizonyulnak, ráadásul könnyebbek is, így akinél a kivitelezés során ez a két szempont a fő prioritás, ott érdemes ezt a kivitelt választani.

 

Amennyiben viszont egy tartós és gazdaságos tetőfedési megoldást keresünk, ami könnyen alakítható, akkor jobb beruházást jelenthet a bitumenes hullámlemez, amely ma már formaldehid-mentes előállítással készül, így környezetbarát anyagnak tekinthető.

 

A hullámlemez előnyei

 

A hullámlemez különféle épületek esetében is szóba jöhet, mint az ipari, a mezőgazdasági, vagy éppen lakó ingatlanok. Gyakran használják régebbi és elavult palatetők cseréjére is, hiszen olcsó és masszív anyag, remek átmenet a cserép és a régi pala között. Míg azonban a hagyományos pala azbesztet tartalmaz, amely igen káros az egészségünkre nézve, addig itt erről szó sincs. Sokszor lehet probléma, hogy a palatető bontásakor, elöregedésekor ez a por a levegőbe kerül, ami károsítja a környezetben élő emberek egészségét. Lehet, hogy nem is gondoljuk, de ez napjainkban még mindig több millió épület esetében jelent problémát.

 

A hullámlemez ezzel szemben tökéletes helyettesítője lehet a káros anyagokat tartalmazó, nem túl modern változatnak. Mindegy, hogy acélból, műanyagból, esetleg bitumenből készült lemezről van szó, ezek könnyebben, esztétikusabbak és nem károsak.

 

Az anyag használata költséghatékony megoldást jelent, hiszen olcsóbb, mint bármely más hagyományos tetőfedő. A gyártók ügyelnek arra, hogy a felületkezeléssel további védelmet adjanak az időjárással szemben, ezáltal a hullámlemez időtálló és tartós megoldás. A felülete nem szennyeződik, ráadásul általában az eső teljesen megtisztítja azt.

 

Jó hír továbbá, hogy környezetbarát anyag, ami teljes mértékben újrahasznosítható. A könnyű súlya miatt pedig bármely épület esetében szóba jöhet, hiszen nem terheli a szerkezetet, sőt tovább növeli annak élettartamát. Emellett pedig még a ház értékét is jelentősen megnövelhetjük.

 

A flehasználás körülményei

 

A trapézlemez és a hullámlemez felhasználása szinte teljes mértékben megegyezik. Viszont itt egy valamivel esztétikusabb megoldásról van szó, így nem véletlen, hogy sokan inkább emellett a változat mellett döntenek. Kiváló választás vízszintes, függőleges, valamint keresztirányú burkolásra, így tulajdonképpen csak a képzelet szab határt annak, hogyan és miként használjuk fel.

 

Emellett egy sokféle módon variálható anyagról van szó, hiszen változatos profilmagasságban, színben és méretben beszerezhető elem, aminek alkalmazása költség- és időhatékony, hiszen a felszereléshez nincs szükség nagy szaktudásra.