Mire érdemes figyelni a mennyezeti lámpa bekötése során?

A mennyezeti lámpa bekötése odafigyelést igényel

 

A világítási rendszer megtervezésekor minden bizonnyal te is meghatároztad azon helyiségek körét, ahol mennyezeti lámpa kerül felszerelésre. Akár az Alkonylámpa mennyezeti lámpa kínálatából, akár máshonnan szerzed be az adott világítástechnikai eszközt, annak a szakszerű felszerelése kardinális kérdés.

 

Az elektromos hálózattal nem lehet “játszani”, a lámpák bekötése felelősségteljes tevékenység, aminek megvannak a maga szabályai. A művelet minden egyes lépése fokozott odafigyelést vár el a művelőjétől. 

 

Mielőtt a mennyezeti lámpát bekötöd, áramtalanítsd a lakást!

 

Életbevágóan fontos, hogy minden esetben bizonyosodj meg arról, hogy áramtalanítottad a lakást a biztosítéktáblában található kismegszakítók segítségével. Ha ez megtörtént, akkor lehet a mennyezeti lámpa bekötését elkezdeni. 

 

Előkészület címén érdemes a mennyezeti lámpa mellett a további, bekötéshez szükséges szerszámokat a kezed ügyébe készíteni. Erre azért van szükség, mert így elkerülhető, hogy az “elfelejtettem”, “nem kértem kölcsön” felkiáltások okozzanak bosszúságot. 

 

Ezért szerezz be: 

 

  • -Akkumulátoros fúrógépet 

  • -Mérőszalagot

  • -Csavarhúzót

  • -Létrát

  • -Csavarokat, dübeleket

 

Ideális esetben olyan mennyezeti lámpát választottunk, ami mind stílusában, mind méreteiben illeszkedni fog a helyiségbe, ahova fel szeretnéd szerelni. Mielőtt a lényegi munkába belekezdenél, érdemes próbaképpen megnézni, hogy miként illeszkedik a lámpa oda, ahova rögzíteni szeretnéd. Így megbizonyosodhatsz arról, hogy a méretei megfelelőek-e, miként mutat, illetve hogy milyen felfogatási pontokon tudod majd a mennyezethez illeszteni.

 

Mindez sok bosszúságtól kímélhet meg, hiszen egy rossz helyre fúrt lyuk javítása sok időt és energiát vesz igénybe, az anyagi vonzatáról nem is beszélve.

 

Miként történik a lámpatest felhelyezése?

 

A lámpák csomagolásában a felfogatásához szükséges segédeszközök általában megtalálhatóak (csavarok, tiplik és dübelek). Ezeknek a helyét a méretükhöz illeszkedő fúrószárral kell befúrni a plafonba, úgy, hogy ne legyen ferde a furat! Mindezt egy kellően erős akkus fúróval tudjuk kivitelezni. 

 

Ezután következik a lámpatest elhelyezése és rögzítése a csavarok és tiplik segítségével, majd a vezetékek bekötése a mellékelt vásárlói tájékoztató alapján. Minden esetben ügyelni kell a színek megfelelő párosítására: elsőként a zöld-sárga, majd a kék, végül a fekete, szürke vagy barna vezetékeket kell összekötni. Ezután be kell igazítani a kábeleket a lámpatest kábelvezetőibe, majd utolsó lépésként fel kell helyezni a mennyezeti lámpa takaróelemeit.

 

Mi bizonyítja, hogy sikerrel jártál? Mi sem egyszerűbb: ha visszakapcsolod az áramot, akkor a mennyezeti lámpa világítani fog felkapcsolás után.