Mikor éri meg egy műanyag felülvilágító ablak beépítése?

Mi a különbség a felülvilágítók és a normál falba beépített ablakok között?


A belső megvilágítás egy hagyományos nyílászáró méretéhez hasonló felülvilágító beépítése esetén sokkal több fényt képes beengedni, hiszen sem fák sem egyéb dolgok nem akadályozzák meg a bejutást. Ha az épületben túl nagyok a terek, akkor ott csak a felülvilágító ablakok jöhetnek számításba, hiszen a helyiség belső részébe is el kell jutnia a fénynek.

 

A természetes fény sokkal előnyösebb


Közérzetünkre és a havi rezsinkre is nagy hatással lehet, egy ilyen speciális ablak beépítése. Ezek a nyílászárók magasabb áron vásárolhatók meg, de energiatakarékosság szempontjából nagyon gyorsan megtérülnek, hiszen sokkal kevesebb ideig kell elektromos világítást használnunk. Sokszor a szakemberek csak akkora ablakokat terveznek be, amely elengedhetetlenül szükséges például a füstelvezetés szempontjából, de ezt nekünk sem árt mérlegelni mielőtt a végső döntést meghozzuk. Ebből a szempontból is nagyon előnyösek tudnak lenni a műanyag felülvilágító ablakok.

 

Milyen további előnyei vannak a felülről érkező természetes fénynek?


Mint már említettük az energia és költségcsökkentés nagy előnye, hiszen például a VEKA által gyártott profilok alacsony hőátbocsátási értéket tudnak biztosítani. A profil segítségével a fűtési költségek csökkennek és így a CO2 kibocsátás is elenyésző lesz. A mai mesterséges szellőztetési rendszerek nagyon sok energiát képesek elfogyasztani és ezeknek a folyamatos karbantartásával sem árt számolni. A természetes szellőztetés sokkal olcsóbb és természetesen könnyedén kivitelezhető a felülvilágító ablakok segítségével. Mivel az ablakok kiváló szigetelési tulajdonságokkal bírnak, a hideg nem tud bejutni a lakásba télen és a huzat sem fogja zavarni az ottlakókat. Sok esetben problémát okoz az úgynevezett hőhíd, amelynek megszüntetésével nagyon nehezen lehet megbirkózni. Sokkal egyszerűbb, ha ezt a megfelelő nyílászáró beépítésével küszöböljük ki, hiszen ebben az esetben a kinti hideg nem fog tudni bejutni a befogókereten keresztül. Azokban az otthonokban, ahol fontos a biztonság elengedhetetlen a minőségi vasalat, a minőségi üveg és a betörések ellen védő kilincs. A lakóknak ezen felül azért sem kell majd aggódniuk, hogy a kintről érkező zajok megzavarják a nyugalmukat, hiszen hatékony védelmet nyújtanak erre is. A nyílászárók többféle színben is megvásárolhatók – akár több mint 50 árnyalatban – ezért az otthon sokszínűsége is biztosított. Ezekkel a termékekkel sokkal egyszerűbben lehet igazodni a meglévő dizájnhoz és színvilághoz, így a lakástulajdonosok is szívesebben döntenek a termék mellett.

 

Ha egy igazán különleges és biztonságos nyílászáróra vágyunk akkor mindenképpen érdemes emellett letenni voksunkat.