Metrófelújítás: Hétvégén drágábban lehet eljutni Rákospalotára

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) az M3-as metró felújításának ideje alatt több járatát átszervezte az utasok jobb kiszolgálása érdekében. Hétköznaponként a Lehel térig meghosszabbította az egyébként Rákospalotáról csak Újpestig közlekedő 12-es villamosjáratát, ekkor 12M jelzéssel közlekednek a szerelvények és ugyanazzal a jeggyel át lehet szállni az M3-as metróra és viszont. Tehát akár a teljes hármas metró útvonalát és a 12M villamos vonalát be lehet utazni egyetlen jeggyel, egészen a rákospalotai végállomásig. 
 
Ugyanez érvényes a 14M jelzésű villamosra is, ezen a vonalon szintén a külső végállomásig vagy onnantól lehet ugyanazzal a jeggyel átszállni a metróra vagy arról a villamosra. 
 
A két vonal között az a nagy különbség, hogy a 12M hétvégén nem jár, csak a megszokott 12-es Újpest és Rákospalota között, így ebben az időszakban a bérlettel nem rendelkezőknek két vonaljegyet kell kezelniük ugyanazért a szolgáltatásért, ami hétköznap egy bilétába kerül. Mivel a 14M jelzésű villamos hétvégén is jár, ezért ott ez a napféleséghez kötött korlátozás nem áll fenn.
 
A BKK-nál – név nélkül – úgy nyilatkoztak, hogy elvileg csak a Lehel tér és az Újpest központ között pótolja a villamos a metrót, onnan kifelé már nem, így ez egy plusz ajándék az utasoknak, hogy ha már felszálltak a szerelvényre, akkor azon a végállomásig maradjon érvényes a jegyük. Ugyanakkor ezt a lehetőséget azért nem reklámozzák nagyon, mert nem ellenségeik a pénztárcájuknak.
 
Szerkesztőségünknek csak egy kérdése maradt, hogy jó-e az, ha utasok egy jelentős részének információhiányából lesz a BKK-nak kisebb az anyagi vesztessége?
 
Kertész Z István