Mészáros Lőrinc méltó helyére került egy feketelistás kelet-(balkán)európai rangsorban is

Ezen a listán hatodik helyen áll Mészáros Lőrinc, lánykori nevén Orbán Viktor, aki éppen a napokban fordult egyet Moszkvába’ 17 milliárdos Bombardier magángépével, hogy beszoktassa a NER-nemzedék új generációját a gyémántragyogású és rejtelmes kelet-balkáni gazdasági élet rejtelmeibe.
 
A lista készítői feltehetően nem tudják, hogy a felcsúti Leonardo egy szimpla gázszerelő az annak megfelelő végzettséggel és tudással s a legkevésbé sem egy többszörösen szakdiplomázott pénzügyi és üzleti zseni. 
 
S mégis. Egy tipikusan kelet-balkáni sikertörténet.
 
Nem elhanyagolható, hogy kik is szerepelnek a TOP10-ben ezen a jellegzetesen térségi-geokriminalisztikai „üzleti” listán, ami szívbaj nélkül felvillantja a maffiacelebek hátterét is. Tanulságos, bár ránk nézve szégyenteljes látlelet a grúziai Forbes oldaláról.
 
 
1.Gagik Tsarukyan - ÖRMÉNYORSZÁG
 
„Gagik Tsarukyan 60 éves parlamenti képviselő korábban is üzletember volt mielőtt meg belépett volna a politikába, de szerencséje képviselőként 2003-tol kezdett csak virágozni. Tsarukyan eredetileg birkózó volt, igy 2004-ben az Örményországi Nemzeti Olimpiai Bizottság elnökévé választották. Ma az egyik leggazdagabb ember hazájában, főleg az ingatlantulajdonainak köszönhetően. Sok céget birtokol, nemcsak Örményországban, hanem külföldön is - Lettországban, Fehéroroszországban, Ukrajnában, Bulgáriában. Üzleti tevékenysége kiterjed /.../ a fegyvereket árusító üzletekre is.”
 
2. Anar Mammadov – AZERBAJDZSÁN 
 
„Anar Mammadov a korábbi közlekedési miniszter Ziya Mammadov fia. Apját is oligarchakent tartották számon hazájában, aki korrupcióval és az Azerbajdzsáni elittel való kapcsolataival tornázta fel magát a milliomosok közé./.../ Apja pénzének felhasználásával lobbi-vállalatot alapított Washingtonban.”
 
3. Nijaz Hastor - BOSZNIA-HERZEGOVINA
 
„Nijaz Hastor egy olyan szegény faluból származik, ahol sem áram, sem folyóvíz nem volt a házakban. Mostanra az Ő „ASA Prevent” nevű cége lett az egész országban a legnagyobb magánmunkáltató. Hastor népszerű ember, mert időnként ösztöndíjakat adott a szegény családok gyermekeinek/.../így Nijaz Hastor és családja még mindig tiszteletreméltó üzletembernek számít a csalásai ellenére, amit a német gazdasági hetilap, a Wirtschaftswoche is leleplezett."
 
4. Delyan Peevski - BULGÁRIA
 
„Delyan Peevski hivatalosan is a leggazdagabb bolgár politikus. Hosszú ideig titkolta a vagyonát es csak egy régi Opel autót jelentett be, míg ki nem derült az offshore vagyona: csak az eszközállományát több mint 1 milliárd dollárra értékelték fel. Peevskis hatalma a média irányításában rejlik és az igazságszolgáltatási rendszeren belüli befolyásában. Évek óta a figyelem központjában van a gyanús redetű tulajdonaival, amiről a média birodalma és az általa irányított intézmények folytonosan igyekeznek elterelni a figyelmet.” 
 
5. Bidzina Ivanishvili - GRÚZIA
 
„Bidzina Ivanishvili az első grúziai milliárdos, aki 4,5 milliárd dollárt birtokol, a Forbes világlistájának 367. helyen áll. Szerencséjét Oroszországban alapozta meg, és Grúziában eredetileg jótékonykodó személyként jelent meg a nyilvánosság előtt. 2011-ben megalapította a „grúz álom” politikai pártot es a parlamenti választásokon Grúzia miniszterelnöke lett. Egy évvel később mar vissza is léptették a pozíciójából, de sokan úgy vélik, hogy azóta uralja az országot a „hátsó sorokból”. 

 
6. Mészáros Lőrinc - MAGYARORSZÁG
 
„A 90-es évek elején Mészáros Lőrinc gázszerelőként kezdte meg vállalkozói tevékenységét a Felcsút nevű faluban. Híres barátja, Orbán Viktor miniszterelnök Mészárost 2011-ben Felcsút polgármesterévé választtatta, és azóta Magyarország egyik leggazdagabb emberévé vált. Több mint 200 vállalatban van érdekeltsége, két labdarúgó-válogatott van a tulajdonában. Számtalan közbeszerzést nyert, amelyeket többnyire az EU finanszíroz. Mészáros par éve mar mint oligarcha átformálta a magyar média képét, a Népszabadságot, Magyarország egyik legrégebbi napilapját annak leállításával szerezte meg, és mostanra megvásárolta a regionális újságok többségét is, amelyek kormánybarát médiaként tevékenykednek.”
 
7. Blerim Devolli - KOSZOVÓ
 
„Blerim Devolli mindössze 45 éves, de máris a Koszovói politika meghatározó oligarchája. Pejaban született, és 1990-ben az apja által kisvállalkozásként elindított „Devolli Grup” társaságot irányította mar akkor, amikor még Koszovó a Slobodan Milosevic rezsim alá tartozott. Azóta Blerim és fiatalabb testvére, Shkelqim új gazdasági ágazatokat hoztak létre a lisztértékesítésektől a söriparig. Az importált autóknak a vámhivatalokig történő honosításait intéztek, a régi gyárak privatizációjától a kávéimportálásig gyakorlatilag nagyon szerteágazó tevékenységet folytatnak.”
 
 
8. Aivars Lembergs - LETTORSZÁG
 
"Aivars Lembergs az egyetlen oligarcha, aki az úgynevezett ’három A’ csoportban (többek között Ainārs Šlesers és Andris Šķēle) fenntartotta befolyását, mindaddig, míg 2011-ben a lett parlament felbomlott. 1988 óta Ventspils város polgármestere lett, 2007-ben hivatalosan felfüggesztették az illegális privatizációi miatt, megvesztegetés, pénzmosás és a hamisítás állítólagos büntetőjogi eljárásával kapcsolatos ügyekben való résztvételéért.” 
 
9. Jordan (Orce) Kamchev - MACEDÓNIA
 
„A Forbes Magazin szerint a Macedón oligarcha Jordan (Orce) Kamchev a leggazdagabb Macedón ember, vagyona nettó értéket 228 millió euróra becsülik. Építőipari cégek, bankok, magánkórházak, Macedónia három legnagyobb újsága és még sok más képezi tulajdonát. Ráadásul a macedón titkosszolgálatok egykori főnökeként Saso Mijalkov, a volt macedón miniszterelnök, Nikola Gruevski első unokatestvére is. Mindkét ember Macedóniában a számtalan korrupciós és az illegális cselekedetek gyanúja alatt áll. Kamchevnek nagyon jó kapcsolatai vannak Macedónián kívül is, erős kötődései vannak az orosz oligarchához, Sergey Samsonenkohoz és Nagy-Britannia korábbi miniszterelnökéhez, David Cameronhoz is közeli szálak fűzik."
 
10. Vladimir Plahotniuc - MOLDOVAI KÖZTÁRSASÁG
 
„Vlad Plahotniuc olyan közfunkciókkal ruházta fel sajátmagát, amelyeket önmagára alakított ki, mint pl. az uralkodó szövetség koordinátora. Ezáltal sikerült megragadnia és maga alá bevonni a legtöbb állami intézményt. Egy sötét es zavaros pénzügyi birodalmat épített ki, amelyhez a szakértőket “béreli”. Így külsősök dolgoznak mindenféle állami rendszeren és a törvénytervezeteken is. A Plahotniuc név alatt olyan médiatámogatást hozott létre, amely hamis hírekkel támadja a politikai ellenfeleit es befolyásolja a közvéleményt.
 
Önmagáról azt hirdeti, hogy kiváló üzletember, filantróp, diplomata, jó kormányzó, stb. A taktikája az, hogy ahol csak lehet a hivatala által nyomás alá helyezhető emberekkel nyilatkozatokat irat alá, majd később ezekkel megzsarolja őket. A Demokrata Párt, amelyet ő vezet,- hatalmas támogatásokból álló bevételeit ő kezeli.”
 
Bármely hasonlóság a hazai való élettel – nem csak – a véletlen műve lehet.

(forrás: szabadhir.hu/nyitókép: 24.hu)