Melyek a leggyakoribb hibák az állásra történő jelentkezés során?

A levelezés szabályainak hiányos teljesülése

 

Ha egy hibás megszólítással ellátott, tartalmilag egyáltalán nem pontos és helyesírási hibákkal teletűzdelt e-mailt küldünk el, akkor garantáltan azt a benyomást keltünk majd a munkáltatóban, mintha túl lazán kezelnénk a felvételt. Nagyvállalat kecskeméti biztonsági őröket keres, érdemes jobban szemügyre venni a nyitott pozíciót és benyújtani a jelentkezésünket. 

 

Nem nevezzük el az önéletrajzot

 

Bár egyesek erre a dologra csak legyintenek, de az önéletrajz elnevezése igenis fontos. Egy álláspályázatra ugyanis nem egyetlen ember fogja beadni a jelentkezését, hanem a HR-es 20-30 pályázatot is kaphat. Sőt, abban az esetben, ha egy népszerű pozícióról van szó, mint amilyen a fentebb is említett biztonsági őr, akkor akár több száz jelentkezés is beérkezhet.

 

Abban az esetben pedig, ha nem látjuk el az önéletrajzot felirattal, akkor a HR-esnek azzal kell kezdenie a munkát, hogy egyenként nevet ad mindegyik dokumentumnak, hogy meg tudja különböztetni a jelentkezőket egymástól.

 

Rosszul szerkesztett vagy koppintott önéletrajz 

 

Azzal egyáltalán nem megyünk semmire, ha az internetes oldalakon elérhető rengeteg minta önéletrajz vagy motivációs levél egyikét használjuk. A CV-nek ugyanis pontosan az lenne a funkciója, hogy megmutassa a tulajdonosa személyiségét, és rálátást adjon a HR-esnek a szakmai tudására, illetve tapasztalataira.

 

De azt hozzá kell tenni, hogy ezek a minták remek inspirációt nyújthatnak. Rámutathatnak például arra, hogy csakis akkor fog a HR-es felfigyelni ránk, ha az egyes munkahelyeink felsorolásánál pontosan leírjuk, hogy mi volt a feladatunk, és ebben milyen eredményeket értünk el. 

 

Íme egy remek példa

 

Fegyveres Biztonsági Őr, XY Kft., 2015 június – 2021 december, Budapest

 

Feladatok: monitorozni az épületeket, ahol 200+ látogató megfordult naponta, kialakítani személyzeti útvonalakat a biztonsági személyzet számára, hogy ellenőrizzék a szabályok megszegését és irányítsák a megnövelt védelmet.

 

Az önéletrajzhoz mellékelt fotó egy szelfi

 

Bár lehet, hogy jól mutatunk a Facebook profilképünkként is megadott szelfin, de az egyáltalán nem állja meg a helyét az önéletrajzban. 

 

Ebben az esetben ugyanis egy olyan képre van szükség, amely a profizmusunkról árulkodik. Vagyis elegánsabb ruházatban vagyunk láthatóak rajta, és a megjelenésünk is tetőtől talpig ápolt. 

 

Végül pedig nincsenek meg a munkakör betöltéséhez nélkülözhetetlen feltételek 

 

Vegyük például a fentebb is említett biztonsági őr állást, amelynek betöltéséhez alapfeltételként van feltüntetve mondjuk a nyelvismeret! Mi azonban ezzel egyáltalán nem rendelkezünk, de mégis jelentkezünk, mivel bízunk a számunkra kedvező elbírálásban. Nos, ez szintén egy rendkívül tipikus hibának számít, amit érdemes elkerülni.