Megosztja a budapestieket a tervezett új atlétikai stadion kérdése

A közvéleménykutatás eredményei alapján mereven elutasítja a verseny megrendezését a budapestiek 43 százaléka, 34 százalék mindenképpen támogatja. 20 százalék akkor adná rá az áldását, ha nem kerülne sokba. Azt viszont a mai napig nem tudni, hogy mennyibe kerül majd a rendezés, az új atlétikai stadion felépítése és annak környékének rendezése. 3 százaléknak nem volt véleménye – sorolja az adatokat a Hvg összesítése.

 

Országosan valamivel nagyobb az ellenzők száma (miután a költségeket a központi költségvetés állja, nem érdektelen a nem csak Budapesten élők véleménye.) Határozottan ellenzi: 45 százalék, mindenképpen támogatja: 28 százalék, ha nem drága, támogatja: 21 százalék, nem tudja, nem mondott véleményt: 6 százalék.

 

Pártpreferencia alapján is mért a Medián. Az nem meglepő, hogy az ellenzéki szavazók 57 százaléka semmilyen körülmények között nem támogatja a világbajnokság megrendezését. 15 százalék támogatja, 23 százalék csak akkor, ha nem kerül sokba. (5 százalék nem nyilvánított véleményt.)

 

A Fidesz szavazók között sincs többségben (47 százalék) azok száma, akik feltétel nélkül támogatják a rendezést. 30 százalék ellenzi, 19 százalék az ártól teszi függővé a támogatást (4 százalék nem nyilvánított véleményt.)

 

A pártnélküliek fele, 49 százalék ellenzi, 21 százalék feltétel nélkül támogatja, 19 százalék ártól teszi függővé. (11 százalék nem tudja, nem válaszolt.)

 

Az országos reprezentatív felmérés során 1200 főt kérdeztek meg november 28-a és december 5-e között. Vagyis a fővárosi közgyűlés november 27-i ülése után készült, ahol a többségben lévő ellenzéki képviselők is elvi támogatást adtak végül a verseny megrendezésére, ha több feltétel teljesül: átláthatóság, zöld területek kialakítása, egészségügy fejlesztése.