Meglepő fordulat: A közvélemény szerint nincs miért főbe lőnie magukat a szociknak

A Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából, október 4 és 5 között, 792 fő megkérdezésével készített reprezentatív közvélemény-kutatásban vizsgálta a magyar választókorúak véleményét a Botka László visszalépését követő politikai helyzetről. 
 
A megkérdezettek majd' fele szerint érdemben nem befolyásolja a baloldal győzelmi esélyeit Botka László visszalépése. 
 
A válaszadók kétharmada szerint a visszalépés a zűrzavart mutatja, viszont közel kétharmad szerint távozás érdemben nem befolyásolja az erőviszonyokat. A megkérdezettek majdnem fele szerint új jelölttel, valamint kemény munkával van esély a Fidesz leváltására, és a baloldali szavazók négyötöde, a kormányváltást akarók kétharmada így gondolja. 
 
A válaszadók fele tarja valószínűnek, hogy egy baloldali együttműködésre szavazzon 2018-ban, köztük a Jobbik szavazók többsége is. A megkérdezettek több mint fele akar kormányváltást, és negyede örülne, ha nem lenne változás.
 
Az elmúlt két hétben a Fidesz támogatottsága nem változott, 25 százalék, az MSZP tábora két százalékpontot csökkenve 10 százalék, míg a Jobbik tábora változatlan és 11 százalék. 
 
Az LMP két százalékpontot növekedve 5 százalék, a Momentum egy százalékpontot csökkent, így 1 százalék. A DK és Kétfarkú tábora változatlan, 4 illetve 1 százalék, míg az Együtt, a Párbeszéd, és az MLP támogatottsága nem érte el az egy százalékot.