Mégis megvalósulhat a koreai megbékélés

Észak-Korea beleegyezett abba, hogy nemzetközi szakértők jelenlétében véglegesen leszereli a jongbjoni atomlétesítményt és a Szohe rakétakísérleti telepet, amennyiben az Egyesült Államok is teljesíti a szingapúri amerikai–észak-koreai megállapodásban foglaltakat – jelentette be Mun Dzsein dél-koreai elnök Kim Dzsongun észak-koreai vezetővel tartott közös sajtótájékoztatón Phenjanban szerdán.

 

A két koreai vezető tárgyalásainak végeztével nyilatkozatot is aláírt erről. Jelenlétükben a két ország védelmi miniszterei átfogó katonai megállapodást írtak alá.

 

A ceremóniát a Pekhvavon állami vendégházban rendezték, ahol a dél-koreai elnököt és kíséretét szállásolták el. Az eseményről készült felvételeken látható, hogy a két vezető kézjegyével látja el a nyilatkozatot, majd kezet ráz egymással. Az idén ez volt már a harmadik találkozójuk.

 

Donald Trump amerikai elnök Twitter-bejegyzésében üdvözölte a Korea-közi csúcstalálkozó eredményeit. Hangsúlyozta, hogy Kim beleegyezett abba, hogy engedélyezi az ellenőrzéseket a nukleáris létesítményekben, és nemzetközi szakértők jelenlétében végleg leszerelik a jongbjoni atomlétesítményt és a Szohe rakétatelepet. És közben nem lesznek rakéták vagy atomkísérletek – jegyezte meg Trump.