Meghalt Nagy Szilvia, a Budapest Pride elnöke

Hozzá tartozott az Ösztrosokk leszbikus buli, majd a Budapest Pride Fesztivál vizuális megjelenése, arculata és honlapja tartozott hozzá. 2013-ban szervezőtársaival megírták a Budapest Pride manifesztóját, és lefektették az alapjait annak a feminista és antirasszista elveken alapuló, bázisdemokratikusan működő szervezetnek, amit ma is Budapest Pride-ként ismerünk.

 

2014-ben kampánykoordinátora volt a Magyar LMBT Szövetség szavazásra buzdító Szevasztok, Szavaztok? kampányának. 2016-ban az LMBTQ közösségért végzett kiemelkedő munkájáért elnyerte a Háttér-díjat, 2019-ben pedig a LIFT-díjat.

 

2016-ban diagnosztizálták rákkal. A betegségéről igyekezett olyan nyíltan és őszintén beszélni, ahogy azt más témákban megszoktuk tőle. Nem akarta, hogy a rák elszigetelje a közösségétől és a barátaitól, és fontos volt neki, hogy a rákbetegséget övező társadalmi tabuk ne álljanak közénk. A 2019-es Budapest Pride Megnyitóján a nagyközönség előtt beszélt a betegségéről.

 

"Munkája során szívesen idézett Marshall Ganztól, aki a Harvardon tanít közösségszervezést: Vezetőnek lenni azt jelenti, hogy vállalod a felelősséget azért, hogy másokat egy közös cél elérésére ösztönzöl, bizonytalan és kétségekkel teli időkben.

 

Szilvi a munkáját arra az alapra helyezte, hogy egy ügyet az érintettek tudnak legjobban képviselni, és egy kisebbségi csoport emancipációjának fontos lépése, amikor a kisebbség megszervezi a saját érdekképviseletét. Sokszor emlékeztetett minket, hogy 'bármit mondanak mások, neked az a dolgod, sőt, kötelességed, hogy a lehető legteljesebb önmagad légy, hogy kifejezd azt, aki vagy”búcsúztak tőle a budapestpride.hu oldalán a kollégái.